detalji pag 20 Custom Medium

U Benediktinskom samostanu Svete Margarite otvorena je izložba paške čipke i Stalna izložba crkvene umjetnosti. Izložbe su postavljene u zgradi u Koludraškoj ulici u Pagu koja je dio samostanskog kompleksa. Izložbe se mogu razgledati svaki dan od 18 do 21 sat.


U samostanu se čuvaju vrijedni umijetnički predmeti, djela umjetničkog obrta, slikarstva i skulptura od kojih neki prelaze lokalne paške okvire te kvalitetom i vrsnoćom spadaju u najvrjednija umjetnička djela kojima bi se podičile i daleko veće sredine. Postav izložbe radio je arhitekt Željko Kovačić, a na izložbi su postavljeni brojni vrijedni relikvijari, slike i kipovi, među kojima su posebno značajni Relikvijar trna Kristove krune iz 15. stoljeća, skulptura Sv. Margarite iz 14. stoljeća i slika Bogorodica s Djetetom iz 15. stoljeća. Samostan benediktinki sv. Margarite u Pagu nedavno je dobio i nagradu za Stalnu izložbu crkvene umjetnosti i nastojanju redovnica u očuvanju umijeća za buduće generacije.
Samostan je institucija za koju možemo reći da je zbog svog višestoljetnog kontinuiteta živi spomenik od izuzetnog značenja za europsku i hrvatsku vjersku i kulturnu baštinu . Kroz svu povijest Samostan je bio prepoznatljivi aktivan dio života Paga što se očitovalo na različite načine. Benediktinke Sv.Margarite bile su prve učiteljice u gradu i osnovale prvu školu za djevojke u kojima su ih stoljećima besplatno poučavale u čitanju, pisanju, kršćanskom odgoju i šivanju čipke. Benediktinke su u 16. stoljeću počele organizirano podučavati žene i djevojke šivanju čipke, a 1896. škola postaje državna. U Registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske paška čipka se naziva remek djelom kreativnog ljudskog genija te doslovno piše: “Paška čipka, nematerijalno kulturno dobro, svojom pojavom i ishodištem vezana je za Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu. ”Samostan Sv. Margarite pritom je jedan od najvažnijih čipkarskih čimbenika.

Zbirka: http://benedictus.hr/bastina/zbirka/
Paška čipka: http://benedictus.hr/bastina/cipka/

Sveti-trn
Izlozba-crkvene-umjetnosti
Benediktinski---cipka
Benediktinski-izlozba-cipke

0
0
0
s2smodern