U prostorijama Grada Paga u petak, 02. ožujka 2018. održan je sastanak na temu razmatranja mogućnosti školovanja deficitarnog kadra, posebno za zanimanja konobara i kuhara. Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Paga, Srednje škole B. Kašića Pag, Udruženja obrtnika Pag, Ceha ugostitelja te Zavoda za zapošljavanje u Pagu.


U raspravi je istaknuto da, bez obzira što u Pagu postoji ugostiteljska škola koja osposobljava mlade za zanimanje kuhar i konobar, vrlo je malo zainteresiranih za obavljanje tog zanimanja nakon završenog školovanja. Gradonačelnik Fabijanić ukazao je na problem nedostatka radne snage tijekom turističke sezone, posebno kuhara i konobara, koji iz godine u godinu postaje sve veći. Djelatnica Zavoda za zapošljavanje, Zdenka Kiš navela je kako Zavod provodi prekvalifikacije za određena zanimanja uz pokrivene troškove edukacije i prijevoza, ali usprkos tome neznatan je broj zainteresiranih za takve programe. Ravnateljica Srednje škole Pag, Marija Pećirko informirala je prisutne o pozitivnim primjerima JLS koje u suradnji sa hotelima garantiraju zaposlenje takvog kadra što bi mogao biti presudan faktor pri odluci o odabiru zanimanja.
Namjera je da sve lokalne samouprave na otoku Pagu surađuju na rješavanju ovog problema koji je prisutan na cijelom otoku, te da zajednički pokušaju pronaći model kojim će se mladi zainteresirati da se školuju za deficitarna zanimanja, posebno za zanimanje kuhar i konobar, ali i da nakon završenog školovanja ostanu raditi u struci. Grad Pag razmotrit će mogućnost financiranja većeg broja učenika za ta zanimanja kroz stipendije, a na idući sastanak pozvat će sve gradonačelnike i načelnike na otoku Pagu s ciljem rješavanja ovog zajedničkog problema.

0
0
0
s2smodern