Nakon iskazanog interesa stanovnika Paga, Grad Pag je pokrenuo inicijativu za postavljanje kamera na Paškom mostu. Na web adresi http://www.hak.hr otočani i posjetitelji otoka Paga od sada mogu u realnom vremenu pratiti stanje prometa na Paškom mostu.


Hrvatski autoklub je s postavljanjem kamera započeo kako bi javnost što kvalitetnije izvijestili o stanju i prohodnosti cesta u RH. Kamere su postavljene na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima, na mostovima i u nekim gradovima i mjestima. Kamera koja prikazuje Paški most postavljena je s otočne strane, odmah prije mosta. Može se pratiti na stranicama HAK-a, a također i na aplikaciji za pametne telefone. Treba naglasiti da slika ide uživo, odnosno svatko tko je pogleda vidjet će trenutno stanje na njoj. Nadam se da ćemo do sezone, u sklopu slike koja se prikazuje na stranicama, dodati informaciju o jačini vjetra koji često puše na Paškom mostu zbog čega ondje dolazi do poremećaja u normalnom odvijanju prometa. - rekla je za www.pag.hr voditeljica Informativnog centra HAK-a, Irena Čačić. Iz HAK-a nam potvrđuju da se za informacije o jačini bure na mostu, a koje su vrijedan podatak u prometu, još samo čeka povezivanje sa sustavom Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Podsjetimo, Paški most pušten je u promet u nedjelju, 17. studenog 1968. godine pa se ove godine obilježava pedeset godina od izgradnje mosta koji je promijenio naš otok i odigrao ključnu ulogu u Domovinskom ratu. Paški most bio je jedina spona između sjevera i juga Hrvatske. Njime su prolazili brojni prognanici i izbjeglice, preko njega je išlo naoružanje, hrana i vojska zbog čega je više puta bio meta napada zrakoplova JNA. Nedugo nakon rata, most je u cijelosti obnovljen, a od sada je i dio mreže kamera koje pokrivaju promet na području RH.

0
0
0
s2smodern