nipp

Prošlog tjedna u uredu gradonačelnika Grada Paga, Ante Fabijanića održan je sastanak gradonačelnika i načelnika jedinica lokalne samouprave na području čitavog otoka Paga te predstavnika LAG-a Mentorides. Tema sastanka bila je alokacija sredstava iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Mentorides koji je temeljni dokument samog LAG-a, te terminski plan djelatnosti LAG-a uključujući radionice i natječaje.


Nives Zubović, djelatnica LAG-a, informirala je prisutne da je od 6.137.419,05 kn koje su LAG-u odobrene od strane APPRRR-a na natječaju za podmjeru 19.2.; 4.676.128,80 kn – namijenjeno i odobreno za raspoređivanje krajnjim korisnicima. S obzirom da je procjena da je za tip operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja, a koji je sukladan tipu operacije 1.1.1. iz LRS LAG-a Mentorides najveći broj korisnika spreman ili u pripremi projekata, te da je to trenutno jedini tip operacije za koji je moguće raspisati natječaj sukladno LRS jer je upravo taj tip operacije aktiviran od strane APPRRR. Akcijskim i Financijskim planovima odobrenima na svim tijelima LAG-a, u ovoj godini predviđeno je natječajem odobriti 20 takvih projekata.
U raspravi su gradonačelnici i načelnici izrazili stav da bi broj projekata po navedenom tipu operacije trebalo podijeliti u dvije etape, s obzirom na pretpostavku da u ovom trenutku nema toliko spremnih projekata potencijalnih korisnika. LAG-u je predloženo da kod objave natječaja po tipu operacije 1.1.1. iz LRS (6.3.1. PRR) prilikom objave prvog natječaja za krajnje korisnike planirani broj projekata bude deset umjesto dvadeset projekata, a ukoliko bude potrebno i pokaže se interes, isti natječaj se provede za novih deset projekata. LAG je primio njihovu inicijativu na znanje te će ju proslijediti svojim tijelima na raspravu i odlučivanje. Predsjednik LAG-a upoznao je prisutne i sa ostalim mjerama i tipovima operacija koje se planiraju provesti putem LRS.
Na dalje, otočki čelnici ukazali su na slab odaziv ljudi na tribine koje se organiziraju radi upoznavanja javnosti odnosno zainteresiranih građana za dobivanje sredstava EU fondova putem LAG-a. Zaposlenicima LAG-a predloženo je da intenzivnije organiziraju prezentacije mjera na području svih jedinica lokalnih samouprava koje su osnivači LAG-a radi boljeg i neposrednog upoznavanja zainteresiranih građana za pojedine mjere. Suglasni su bili da je nužno snažnije animirati ljude, ali i zajedno s gradonačelnikom Raba i načelnikom Lopara, pokrenuti inicijativu za revidiranje alokacije unutar same Lokalne razvojne strategije.

  • LAG NATJEČAJI prezentacija za animacijske radionice veljača 2018 PDF - pogledaj dokument
0
0
0
s2smodern