Udruga Paška alka sudjelovala je protekli vikend na V. srednjovjekovnom sajmu u Trogiru. Ovo tradicionalno događanje oživljene povijesti organizirali su Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira. Sada već tradicionalni trogirski sajam ima uporište u bogatoj srednjovjekovnoj povijesti grada Trogira. Ova sajamska manifestacija objedinjuje rekonstrukciju srednjovjekovne trgovine i obrtništva, jela i pića, glazbe i plesa, običaja, lakrdijaštva i zabave.
Članovi Udruge Paška alka sudjelovali su u viteškoj povorci i svečanom otvorenju manifestacije nakon kojeg je uprizorena povijesna bitka između vojske hrvatsko –ugarskog kralja Bele IV. i Tatara. U uprizorenoj bitci članovi udruge bili su dio kraljeve pratnje, a paški streličari su zajedno s ostalim vitezovima uspješno obranili i kralja i grad od tatarske vojske.
Grad, čija je jezgra pod zaštitom UNESCO-a, bio je idealna kulisa svim događanjima koja su Trogir i njegove posjetitelje za vrijeme srednjovjekovnog sajma vratila 600 godina u prošlost. Članice i članovi Udruge Paška alka predstavili su se tijekom programa s nizom srednjovjekovnih plesova, a na središnjem trgu su održali nekoliko radionica na kojima su prikazali šivanje paške čipke, tradicionalni način opletanja boca i izradu makrame remena za ženske srednjovjekovne haljine.

0
0
0
s2smodern