Povodom obilježavanja 50. obljetnice Srednje škole Bartula Kašić održan je Dan otvorenih vrata škole.


Višemjesečne pripreme rezultirale su prikazima različitih aspekata iz života škole u proteklih 50 godina, s posebnim naglaskom na nedavne aktivnosti.
Na ulazu u školu, u prvoj učionici, posjetioce je dočekala „plesna dvorana" gdje su se mogle vidjeti fotografije svih maturanata koji su završili školu, njihova imena, pozivnice na maturalne zabave i slično. Naša škola još uvijek njeguje klasičan, svečani oblik maturalne zabave na kojoj, uz maturante i profesore, sudjeluju i roditelji i mnogobrojni gosti. Bila je to prilika prisjetiti se svih bivših učenika, kolega i kolegice, ali i mjesto susreta generacija dok su se pomno pregledavale izložene fotografije.
U sljedećoj učionici prikazano je više aktivnosti. Jedna od njih bila je postav knjiga iz Zavičajne zbirke školske knjižnice. To je sustavno prikupljena, uređena i obrađena knjižnična građa koja se svojim sadržajem odnosi na zavičaj. Veliko zanimanje posjetitelja privukle su različite monografije, rječnici pojedinih mjesta na otoku, djela povijesne tematike, ali i izdanja Srednje škole Bartula Kašića (monografija povodom 40. obljetnice, knjižica recepata i časopis).
Svoje su radove izlagale i grupe učenika koji pohađaju dodatnu nastavu iz pojedinih predmeta. Mladi biolozi imali su prezentaciju „Sa zrnom soli...". Dvije učenice su nabrojale sve poznate vrste soli te su ih navele na prigodnom plakatu, a prikupile su i velik dio tih soli te ih nudile na kušanje. Bilo je tu različitih vrsta paške soli (krupna, sitna, cvijet soli i sl.), ali i soli s drugih kontinenata poput himalajske, vulkanske i drugih. Mladi su sociolozi, na drugoj strani učionice, prikazali rezultate svojeg istraživanja u kojem su pokušali dobiti odgovor na pitanje koliko školovanje u maloj sredini može utjecati (pozitivno ili negativno) na daljnje obrazovanje. Odgovori koje su dobili uglavnom idu u prilog maloj školi u maloj sredini, poput naše, zbog mogućnosti da se profesori više individualno posvećuju učenicima, prisnijih odnosa u školi, ali i veće motivacije za uspjeh.
U sljedećoj su učionici prikaz svog rada imale polaznice usmjerenja za obrazovanje odraslih – paške čipkarice. Sadašnje polaznice, kao i dio bivših, pod budnim su okom svoje stručne učiteljice šivale pašku čipku uz veliko zanimanje posjetitelja. Osim njih, u učionici su bili izloženi i svi završni radovi dosadašnjih polaznica.
Posljednja prostorija bila je jedna od najposjećenijih jer se u njoj održavala naša tradicionalna manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku". Tamo su učenici usmjerenja konobar i kuhar, sa svojim stručnim učiteljima, poslužili različita tradicionalna jela našeg otoka (u raznim varijantama posluženi su: hobotnica, janjetina, sipa te mnogo različitih slatkih jela).
Posjetiteljima, djelatnicima i učenicima škole bila je ovo prigoda da, u ugodnom ambijentu, časteći svoja nepca, rezimiraju sve što su vidjeli u školi i prisjete se svog školovanja dijeleći uspomene jedni s drugima.
IZVOR: Srednja škola Bartul Kašić

 

0
0
0
s2smodern