U Kneževom dvoru održan je, drugi po redu, Karnevalski socij na kojem je izabrana Lea Ogujka (Oguić) za Princezu od karnevala.

Odmah na početku karnevalski štih dali su karnevalski pučki napjevi i karnevalska himna koju je započeo Princ Lovre van der Jurica (Fabijanić), a prihvatili je nazočni. Svima se obratila Željka Miletić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga koja je, uz Grad Pag, organizator karnevala.

 

Karnevalski socij uveličali su gosti iz Rijeke Meštar Toni i Vedrana Dujmić Krajica Riječkog karnevala 2013.godine.

Za dobivanje titule Princeze natjecale su se tri kandidatkinja koje su morale što bolje riješiti čak pet igara pred žirijem. Po ocjeni članova žirija, najbolja je bila Lea Ogujka kojoj je krunu uručila riječka kraljica Vedrana Dujnić.

Održana je i tombula za koju je nagrade osigurala Turistička zajednica.

Nastavljena je akcija za raspisivanje referenduma Građanske inicijative : ''U ime karnevalske fameje''koja se zalaže da Pepelnica bude neradni dan.

"Sve nas je manje na pijacu i na tanci, karnevalska demografska slika govori ako vako nastavimo paški karnevalski narod cekaju teški dan i za dvajsetak godin moglo bi nas nestat.Paška karnevalska femeja ne more više zdurat ovaj pritisak, zato Vas pozivamo da se pridružite ovoj inicijativi koja okupja pojedince, fameje, grajanske udruge i pokrete – sve ki držiju da bi karnevalski dani tribali bit gradski bladani, a Cista srida – neradni dan! ", stoji u ovom proglasu.

Tu je i referendumsko pitanje: "Smatrate li da u Statutu Grada Paga, u članku 8. pored već navedenih gradskih blagdana, treba biti određeno da su zadnji dani karnevala gradski blagdani, uz mogućnost da Pepelnica ("Čista srijeda") , prema odluci Gradonačelnika bude određena i preporučena kao neradni dan za građane koji su bili aktivni na karnevalskim tancima i događajima na Gradskom trgu, a sve u skladu sa zakonskim ovlastima gradonačelnika".

Potpisi će se sakupljati subotom ispred marketa "Lorenco" te na Socjima u Kneževom dvoru i u nedjelju poslije mise.

Program su vodili Branko Barbir i Ivan Šupraha, karnevalska teta Dumica. Maškare su se zabavljale uz VIS "Socji".

Socji se nastavljaju slijedeće subote pod nazivom " Karnevalski socij celoga škoja" na kojeg su svoj dolazak najavili gradonačelnici i načelnici otočkih jedinica lokalne samouprave.

Organizatori karnevala su Grad Pag i Turistička zajednica Grada Paga, a suorganizator Karnevalska udruga "Markova kumpanija".

0
0
0
s2smodern