vlasici2

U subotu, 5. listopada 2024. godine, u vremenu od 9.00-12.00 sati, u lučici u Vlašićima na otoku Pagu održat će se ekološka akcija čišćenja podmorja u sklopu informativno-edukativne kampanje "Za čistu uvalu". Ova inicijativa u organizaciji Udruge Volim Vlašići ima za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodnih resursa, osobito u svjetlu sve izraženijih ekoloških problema koji pogađaju uvalu Vlašići, a rezultat su neovlaštenog sidrenja, ispuštanja septičkih jama u more te nasipavanja i nepropisnog odlaganja građevinskog otpada na velikoj rivi.

Akcija će okupiti ekološke entuzijaste i volontere, a među njima je i Kristijan Gligora, najmlađi istraživač i ACI ambasador, koji će zajedno s roniocima sudjelovati u čišćenju podmorja lučice. Cilj ove akcije nije samo uklanjanje otpada iz mora, već i edukacija mještana i posjetitelja o važnosti očuvanja ekološke mreže Natura 2000, kao i o negativnim posljedicama koje nepravilno gospodarenje otpadom i pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa mogu imati na ekosustav uvale.

Informativno-edukativna kampanja „Za čistu uvalu” organizirana je u suradnji sa stručnim suradnicima, Moranom Bačić, stručnom voditeljicom iz JU Natura Jadera, Vedranom Dorušićem iz Centra za podvodna istraživanja Navalis te Kristijanom Gligora, ACI ambasadorom i istraživačem.

Projekt financijski podržavaju Zadarska županija - UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, ACI d.d., TZ Grada Paga, Grad Pag, Komunalno društvo Pag i Čistoća Pag.

0
0
0
s2smodern