IMG 20200426 202517

Župljanima župe Uznesenja Blažene Djevice Marije –Pag
BLAGOSLOVLJENA VAM TREĆA VAZMENA NEDJELJA 2020.


Draga braćo i sestre, dragi vjernici!
Korona kriza trenutno određuje naše misli i osjećaje. Nadamo se i želimo da je zajednički pobijedimo. Ona pak ima za svakoga također posve osobnu stranu. Kako se osobno nosim s krizom? Događaj iz Emausa pripovijeda nam o osobnoj krizi dvojice Isusovih učenika, kako su se oni time nosili i kako ih je ona promijenila.
DVA UČENIKA PUTOVAHU......
Priča o dvojici učenika koji su putovali iz Jeruzalema u Emaus ne govori nam ništa o njihovim motivima toga odlazak u Emaus. Jesu li se oni željeli samo maknuti s mjesta stravičnog događaja? Jesu li imali nešto obaviti? Je li to povratak u poznati dom? Ili su jednostavno samo htjeli otići i pješačiti ... jer su ionako imali puno toga za razgovarati, iako u stvari nije bilo ništa novoga za razgovor. Tek nepoznata treća osoba donijeti će im nova gledišta u njihov razgovor. On je bolje informiran nego li su oni u početku mislili. On ima potpuno drugačiji pristup prošlim događajima. Objašnjava im iz Pisma zašto se je sve to moralo dogoditi ...
Pripovjedač ne daje naznake što ih je potaknulo da pozovu stranca da ostane s njima i da ne ide dalje. Je li to jednostavno orijentalna gostoljubivost ili ukazuje na povjerljivu povezanost koja je nastala na putu i već na novu otvorenost i novu suradnju koja je postala uobičajena u krugu Isusovih prijatelja? Napokon, prepoznaju Uskrslog kod lomljenja kruha. Bez obzira što je kasna ura, oni se vraćaju natrag u Jeruzalem kako bi javili svojim prijateljima. Hod i razgovor također pomaže, kad je srce puno radosti.

MNOGE KRIZE
Pripovijest iz Emausa izvještava o krizi, koju je u Isusovom pokretu prouzročila Isusova smrt. Njezina prva reakcija bila je "isključivanje". Neki se zatvaraju, drugi bježe. Priča nam pokazuje međutim kako su učenici u pravom smislu riječi korak po korak nadvladavali krizu i što im je pritom pomoglo.
Korona kriza trenutno pokriva sve druge krize s kojima smo se u posljednje vrijeme morali društveno, politički i crkveno boriti. Klimatska kriza, izbjeglička kriza, političke krize i, ne manje bitno, obiteljska i crkvena kriza povukle su se u pozadinu.
Svaka kriza ima najmanje dvije strane: činjeničnu stranu krize i osobnu smetenost krizom. Pripovijest iz Emmaus ne daje nam nikakvu uputu za profesionalno upravljanje krizom. Ona nam ne pomaže u uklanjanju uzroka. Međutim, pomaže nam da se nosimo s osobnom smetenošću koja nas je zadesila ovom krizom, otvara novu perspektivu na ono što se događa pred našim očima.

POGLED ODOZGO
Vrlo je važno i dobro je ne ostati u blokadi- ukočenosti ili ne zapasti u paniku, već pokrenuti se, hodati, ići dalje… I dobro je s nekim razgovarati, nekome se povjeriti, reći što me tišti, plaši. Nadalje dobro je raspravljati s onima koji imaju drugačije poglede, odmjeriti njihove argumente i tražiti nove vidike. I konačno, ali ne najmanje bitno, dobro je tražiti Božje Pismo i imati uporište i oslonac u Bogu koji nam govori posebno i u svemu što doživljavamo kao krizu.
Sveto Pismo nam govori kako su ljudi nadvladavali krize u prethodnim stoljećima i kakvu je ulogu u tome igrala njihova vjera. Isplati se čitati i upoznati mnoge likove u sv. Spisima, koji su iz vjere i u vjeri razumijevali i prihvaćali plan Božji. Nanovo čitajmo i tražimo razumjeti to što čitamo. Sveti Spisi nam mogu otvoriti pogled odozgo, koji iako ne rješava krizu, ali mijenja naš stav i naš način i razmišljanja i djelovanja-ponašanja kojima ćemo se dobro nositi s novonastalom situacijom.
Nitko još ne može reći kuda će korona kriza odvesti naše društvo. Ako smo pozorni, primijetit ćemo puno novih stvari, također puno dobrih stvari koje se kriju u ljudima i puno toga što od njih nismo očekivali.
Nadam se da ćemo tako moći nadvladavati i mnoge druge krize, ponajprije krize u obitelji, u Crkvi i u društvu. Isus živi na novi i drugačiji način I TRAJNO JE S NAMA NA NAŠEM ŽIVOTNOM PUTU. Prepoznajmo ga i u Pismima i u lomljenju kruha, u osobnoj i u obiteljskoj molitvi a nadasve i u djelotvornoj ljubavi prema potrebitima.

MOLITVA KAO PODRŠKA
Ti s nama, Hodočasniče ljubavi

Uskrsli Gospodine, Hodočasniče ljubavi,
zaustavi se s nama u stankama sumnje,
hodaj s nama kada je naš
put opterećen razočaranjem
uđi s nama u svratišta nostalgije.

Kad je sve mračno,
kada svjetlost ne nađe prostora,
kad nam je nada zatvorila vrata,
Ti hodočasniče ljubavi, razlomi kruh života za nas,
izgovori riječi blagoslova nad nama.

Tvoja ljubav oslobađa od gorčine.
Tvoja ljubav nanovo užiže nadu.
Tvoja ljubav ulijeva vjeru u nas.
Tako ćemo se vratiti radosti, lagani i slobodni,
prema novom da, sposobni za budućnost. Amen.

0
0
0
s2smodern