IMG 20191004 133609

Benediktinski samostan sv. Margarite finalist je ovogodišnjeg natječaja Zagrebačke banke Moj Zaba Start u kategoriji Kultura i znanost.

Natječaj financijski podupire najbolje projektne prijedloge koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, primjenu novih medija i tehnologija u kulturi i umjetnosti. U kategoriji se natječe ukupno 10 projekata uključujući i projekt "Digitalno predstavljanje stalnog postava čipke i čipkarstva" Benediktinskog samostana koji je usmjeren na dovršetak zbirke stalnog postava o povijesti čipke i čipkarstva na Pagu.

Cilj je projekta očuvanje i promicanje hrvatske tradicije, materijalne i nematerijalne baštine s pratećim sadržajima koji će obogatiti kulturni život mjesta i posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Taj projekt omogućit će da se umijeće izrade tradicionalne paške čipke i pregled zbirke prenese u novi, digitalni medij što je iskorak u tradiciji očuvanja i afirmaciji kulturnih dobara te će obogatiti turističku ponudu otoka Paga.

"Pokretno kulturno dobro, paška čipka, izrađuje se tijekom desetljeća u Samostanu sv. Margarite. Koludrice marno čuvaju veliki broj vrijednih artefakata izrade Samostana. Očuvanja umijeća paške čipke bila je zadaća koludrica kroz povijest, njihova je to zadaća i danas i želimo ju prenijeti budućim generacijama redovnica i popularizacije istog. Iz godine u godinu pokrećemo niz aktivnosti na našem terenu kako bi umijeće ostalo živo u narodu i među redovnicama. Umijeće izrade čipke značajan je element raspoznavanja ne samo Samostana već Grada i otoka Paga. To je i doprinos Grada, otoka i naše domovine. Realizacijom ovog projekta pridonijet ćemo očuvanju i turističkoj promociji paške čipke" – ističu u Samostanu sv. Margarite.
Pobjednik javnog glasanja u svakoj kategoriji može osvojiti nagradu u iznosu od 30.000,00 Kn-120.000,00 Kn.
Glasovanje je otvoreno do 14. listopada 2019. u 12 sati. Požurite i glasajte za Benediktinski samostan sv. Margarite iz Paga.
Glasaj ovdje

0
0
0
s2smodern