PAFplakat2019

Sutra, 1. kolovoza 2019. počinje 21. Pag Art Festival a otvorit će ga vrhunski umjetnik Zoran Dukić, jedan od najcjenjenijih klasičnih gitarista našeg vremena. U Starom gradu u Pagu, s početkom u 21 sat, odsvirat će djela Bacha, Piazzolle, Malatsa, Papandopula, Barriosa te Tadića, a dan kasnije uslijedit će izvedba i u Kolanu.
Koncerti 21.-og Pag Art Festivala izvest će se na najatraktivnijm lokacijama u Pagu i to u Starom gradu, u skladištu sitne soli Solane Pag, na brodu Festini na rivi te u Kuli Skrivanat u Pagu. Vjerujemo da će svi ljubitelji klasične glazbe uživati u bogatom i raznovrsnom programu ovogodišnjeg festivala.

 

Zoran Dukić (1969., Zagreb) upoznao je gitaru u dobi od šest godina. Danas je jedan od najcjenjenijih klasičnih gitarista našeg vremena. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka i nastavio studij kod Huberta Käppela na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu. U svojim godinama natjecateljskog zamaha (1990.-1997.) pobijedio je na zapanjujućem broju natjecanja i jedini je gitarist koji je osvojio oba natjecanja Andrés Segovia, u Granadi i Palma de Mallorci. Pokazujući rijetko impresivno majstorstvo u raznolikim glazbenim periodima i stilovima pobijedio je i na natjecanjima posvećenima Fernandu Soru, Manuelu Ponceu, Manuelu de Falli i Franciscu Tárregi, među ostalim. Na najvećem španjolskom gitarističkom natjecanju, pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji u Madridu, pored prve nagrade osvojio je i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu španjolske kompozicije, prvi put dodijeljenu izvanšpanjolskom izvođaču.
Njegove izvedbe širom pet kontinenata inspirirale su mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela. Ostvarivao je turneje s programom samo Bachovih skladbi, izvodeći kompletne cikluse suita za lutnju, violinu ili violončelo. Također gaji poseban interes za španjolski i južnoamerički idiom, srž repertoara klasične gitare. Njegove pedagoške aktivnosti jednako su impresivne. Poučavao je na Visokoj akademiji Barcelone i Visokoj školi za glazbu Aachena, a sada na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu i kao gostujući umjetnik na glazbenim akademijama Seville i Cardiffa. Također redovito održava majstorske tečajeve širom svijeta i čest je gost brojnih gitarističkih festivala. Veoma je aktivan u komornoj glazbi i osnovački je član Europskog gitarističkog kvarteta i Gitarističkog trija Volos. Snimao je kompaktne diskove za izdavačke kuće u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Brazilu i Kanadi. Njegove koncertne izvedbe, podjednako solističke kao i s orkestrom, ostavljaju trajne utiske na publiku i kritiku.
“Dukić je, bez pretjerivanja, jedan od najboljih gitarista današnjice i jedan od najvećih muzičara koje je Hrvatska ikada imala…Virtuoznost koja ostavlja bez daha, fascinantna razina dinamike, zapanjujuća ljepota i čistoća tona i nevjerojatna koncentracija i fokus dok prodire u dubine duha glazbe, donoseći nam njene metafizičke dimenzije prikrivene i zasute u zvuke” - Zarez, Hrvatska.

Program PAF-a:
XXI. PagArtFestival, 1.-7.8.2019.
1.8.2018. Zoran Dukić, gitara, koncert u Starom gradu u Pagu u 21h
2.8.2018. Zoran Dukić, gitara, koncert u Domu kulture u Kolanu u 21h
4.8.2018. Lovro Pogorelić, klavir, koncert u Pagu u Solani Pag, skladištu sitne soli u 21h
6.8.2018. Srdjan Bulat, gitara & Biljana Kovač, kontraalt (Crna Gora/Hrvatska) koncert u Starom gradu u Pagu u 21h
8.8.2018. Vlorent Xhafaj, violončelo, koncert na brodu Festini na rivi u Pagu u 21h
13.8.2018. Aleksei Vylegzhanin, orgulje (Rusia) & Enes Vejzović, narator, (Hrvatska), koncert u kuli Skrivanat u Pagu u 21h
17.8.2018. Kristian Keil, klavir, koncert u crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

Zoran Dukic

0
0
0
s2smodern