Spomen ploča TA1

U organizaciji Grada Paga i Matice hrvatske, ogranak Pag postavljena je spomen ploča Tatjani Arambašin na kuću u Veloj ulici u Pagu u kojoj se književnica rodila 1922. godine.
Na postavljanju spomen ploče bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Davor Fabijanić, zamjenik gradonačelnika, Domagoj Vičević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga, don Gašpar Dodić, paški župnik, prof. Vlatko Majić, ravnatelj Gradske knjižnice Pag i predsjednik paškog ogranka Matice hrvatske, članovi Matice hrvatske i građani Paga.


Tatjana Arambašin bila je književnica, ali i novinarka i prevoditeljica, objavila je sedamnaest knjiga, romane, pripovijesti i oglede. Prevodila je s njemačkog, talijanskog i slovenskog jezika. Neka njezina djela su prevedena na njemački, talijanski, engleski, mađarski i esperanto. Bila je članica Matice hrvatske i članica Društva hrvatskih književnika.
Tatjana Arambašin je rođena u Pagu, 12. siječnja 1922. godine, a umrla u Puli 2009. godine.
Od 1954. godine živjela je u Puli i radila kao profesionalna spisateljica. Pisala je od 1964. godine, a 1966. godine je postala članica Društva hrvatskih književnika. Značajan je njezin rad u uredništvu časopisa "Istarski mozaik". Dobila je nagrade Ksaver Šandor Gjalski, Drago Gervais, Dr. Mijo Mirković i druge. Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika iz Pule je 2008. godine objavio knjigu "Književni portret: Tatjana Arambašin" u kojoj su objavljeni najvažniji kritički i esejistički tekstovi o književnici, naslovnice svih njezinih knjiga, obiteljske fotografije i snimak intervjua sa spisateljicom iz 2006. godine.
Književna djela Tatjane Arambašin su romani "Zvjezdani brojevi sitnica" iz 1964. godine, "Lutaoci" iz 1967. godine, "Balada o morskom konjicu" iz 1971. godine, "Ljepotica s otoka" iz 1973. godine, "Svakodnevice" iz 2000. godine, "Život uhvaćen jednom rukom" iz 2001. godine, "Traženja" iz 2002. godine i "Sama" iz 2003. godine. Objavila je i pripovijesti "Priče iz ljeta", "Bagdala", "Pripovijesti o Šimunu", "La Piramide", "Novoljetne pripovijesti", "S prijateljem do zida", "Moji londonski susreti", "Priče putuju vlakom" i "Gnjavatori". Objavila je i knjigu ogleda "Koliki su te voljeli, moja Pulo".

Spomen ploca TA

0
0
0
s2smodern