de 7

Povodom Dana Grada i Dana utemeljenja grada Paga danas je održana proslava i obilježen Dan grada Paga. Program je započeo u 9 sati polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Pagu nakon kojeg se je održala misa u zbornoj crkvi Marijinog uznesenja. Na glavnom gradskom trgu u 10:30 sati nastupila je Gradska glazba i zbor dječjeg vrtića "Paški mališani".
Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Paga započela u 11 sati u Kneževom dvoru u Pagu na kojoj su se dodijelile godišnje nagrade i zahvalnice.


Na svečanoj sjednici sudjelovali su gđa Grozdana Perić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora g. Jandrokovića i predsjednica Odbora za financije i državni proračun, dr.sc. Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade RH g. Plenkovića i ministar unutarnjih poslova RH, g. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, dr. sc. Milan Reza, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, gđa Snježana Đurišić, načelnica sektora lokacijskih dozvola i investicija u Upravi za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja, g. Robert Pende pomoćnik ministra turizma, g. Božidar Longin, župan Zadarske županije sa suradnicima g. Šimom Vickovićem i Krešimirom Laštrom, g. Marko Katanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca i Mario Martinčević, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca, grada prijatelja grada Paga, g. Željko Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća grada Senja i g. Sanjin Rukavina, gradonačelnik Grada Senja, gđa Anna Pogacs, Dr. Peterne i g. Gabor Guczogi, delegacija grada Szigetvara iz Mađarske, prijatelja grada Paga, g. Ante Babić, zamjenik gradonačelnika grada Zadra, g. Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća grada Raba, predstavnici otočnih lokalnih zajednica otoka Paga: g. Ante Dabo, gradonačelnik grada Novalje, g. Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, g. Marin Pernjak, načelnik Općine Kolan, g. Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave, g. Ante Dražina, načelnik Policijske uprave zadarske, g. Milan Nekić, direktor Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, Ana Mišlov, predsjednica Općinskog suda u Zadru, g. Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, g. Željko Šoša i g. Boris Jović iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, g. Juraj Bukša, predsjednik uprave ACI marine, predstavnici crkve, obrazovnih institucija, političkih stranaka, gospodarstvenika i udruga grada Paga te dobitnici godišnjih nagrada i zahvalnica.

g. Domagoj Vičević, predsjednik Gradskog vijeća grada Paga obratio se nazočnima pozdravnim govorom te otvorio svečanu sjednicu.
g. Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga pozdravio je nazočne goste te u svom govoru istaknuo kako se Grad Pag uvijek isticao kao grad bogate povijesne kulturne tradicije, grad svjetski poznate paške čipke, grad bijelog zlata – paške soli, grad svjetski poznatog paškog sira. Naveo je i kapitalna ulaganja i projekte u iznosu od 85 milijuna kuna koji su provedeni i koji se trenutno provode te koji su u planu u gradu Pagu. Kompletno uređenje lučice Katine u iznosu od 8 milijuna kuna kojeg financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a uskoro se kreće i u sanaciju obalnih zidova za što je izrađena potrebna projektna dokumentacija. Radovi na uređenju igrališta u sklopu Dječjeg vrtića Paški mališani procijenjeni su na iznos više od milijun kuna kojeg su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja RH i Grad Pag.

Investicije i projekti Komunalnog društva Pag u suradnji s Hrvatskim vodama procijenjeni su u vrijednosti od oko 24 milijuna kuna. Projekti Čistoće Pag iznose više od 10 milijuna kuna. Grad Pag u suradnji s nadležnim ministarstvima, Zadarskom županijom i državnim tvrtkama ulaže oko 52 milijuna kuna u različite investicijske projekte: Kulturna ruta Putevima Liburnskog, Rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije vrijedan je više od 5 milijuna kuna. Otočni projekt anglomeracije kojeg će realizirati u suradnji sa općinama Povljana i Kolan, poslovna zona Proboj, revitalizacija gradske imovine, uređenje javnog WC-a, sufinanciranje arheološkog nalazišta amfora na Letavici, uređenje prostora Lokunje za usluge fizikalne terapije, uređenje Trga Frane Budaka, preseljenje Općinskog i Prekršajnog suda u Knežev dvor.
Provedena je i energetska obnova zgrade OŠ Jurja Dalmatinca a ukupna vrijednost radova iznosi 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Od Ministarstva državne imovine RH dobili su na korištenje objekte Fortica i gradsku kulu Skrivanat koje će od ove godine oživjeti. Također, riješen je imovinsko-pravno cijeli kompleks Kneževog dvora.
U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i Turističkom zajednicom grada Paga u tijeku je realizacija uređenja biciklističko-brdske staze ˝Zagrljaj kamena i vjetra˝ te uređenje javnih površina i organizacija mnogobrojnih manifestacija.
Grad Pag je i dobitnik Povelje za demografiju u kategoriji malog grada, koji se ističe u naknadama za novorođenu djecu i praćenjem potreba socijalno ugroženih stanovnika te rada mnogobrojnih udruga u kulturi i športu.
Gradonačelnik je zahvalio Vladi RH, ministarstvima, županiji i državnim tvrtkama koji su pomagali i pomažu u realizaciji programa u gradu Pagu s vjerom i nadom da će tako biti i ubuduće. I na kraju govora čestitao je svim Paškinjama i Pažanima Dan Grada Paga, a ujedno zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu.

Nazočnima su se također pozdravnim govorima obratili gđa Grozdana Perić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora g. Jandrokovića i predsjednica Odbora za financije i državni proračun, dr.sc. Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade RH g. Plenkovića i ministar unutarnjih poslova RH, g. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, g. Božidar Longin, župan Zadarske županije, a ispred grada prijatelja g. Marko Katanović, predsjednik vijeća Grada Križevaca te g. Ante Dabo, gradonačelnik grada Novalje kao predstavnik otočnih lokalnih zajednica.

Na kraju svečane sjednice predsjednik Gradskog vijeća grada Paga, g. Domagoj Vičević dodijelio je godišnje nagrade a gradonačelnik grada Paga, g. Ante Fabijanić zahvalnice.

Dobitnici godišnjih nagrada grada Paga:

OŠ Jurja Dalmatinca Pag – u oblasti odgoja i prosvjete

Srednja škola Bartula Kašića Pag - u oblasti odgoja i prosvjete

Dječji vrtić "Paški mališani" Pag - u oblasti odgoja i prosvjete

Nagrade su preuzele gđa Željka Zubović, ravnateljica OŠ J. Dalmatinca, gđa Marija Pećirko, ravnateljica SŠ B.Kašić te Ljubica Fabijanić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Paški mališan! iz Paga

Nogometni sportski klub Pag – u oblasti sporta. Ispred NK Pag nagradu je preuzeo g. Dario Grašo, predsjednik kluba.

Anthony Buljanović, osnivač Dječjeg crkvenog zbora u Pagu – u oblasti kulture

Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići – u oblasti zaštite okoliša

Dobitnici zahvalnica:

Stolnoteniski klub Pag - za postignute rezultate i uspješan rad kluba. Ispred STK Pag zahvalnicu je preuzeo g. Željko Cik, predsjednik kluba.

Veslački klub Pag - za postignute rezultate i uspješan rad kluba, ispred VK Pag zahvalnicu je preuzeo g. Ivan Buljanović, tajnik.

Karnevalska udruga Markova kumpanija - za promicanje paške karnevalske kulture i očuvanje starih paških običaja. Ispred udruge nagradu je preuzela gđa Ivanka Benzija, predsjednica.

prof. Ivica Grubić - za dugogodišnji predani rad u obrazovanju i odgoju mladih

Valter Maričević - za dugogodišnji predani rad na promociji Grada Paga

Vedran Dorušić - za pronalazak arheološkog nalazišta Letavica

Mate Branko Donadić - za dugogodišnji predani rad u turizmu

U ime svih dobitnika nagrada i zahvalnica zahvalila je gđa Željka Zubović, ravnateljica OŠ J. Dalmatinac iz Paga.
Sjednicu su svojim nastupom uveličale i članice ženske klape Peružini iz Paga koje su izvele nekoliko pjesama.

U 12 sati na glavnom gradskom trgu održana je manifestacija "Ca, ča, što se nekad jelo na našem otoku“ u organizaciji Srednje škole Bartula Kašića a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Paga te rezanje rođendanske torte uz nastup klape Sol iz Paga.

Za večeras je u 18 sati na adresi Vela ulica 1, Grad Pag, Matica hrvatska ogranak Pag organiziraju otkrivanje spomen ploče književnici Tatjani Arambašin.

DSC2427
DSC2408
DSC2373
DSC2329
DSC2424
DSC0046
DSC2429
DSC2436

0
0
0
s2smodern