religion 3452582 960 720

VELIKI ČETVRTAK, 18. 04. – misa Večere Gospodnje: u 17:00 kod benediktinki; u 18:00 sati u Šimunima; 18:30 sati u Zbornoj crkvi.

VELIKI PETAK, 19. 04. – obred Muke Gospodnje: u 17:00 sati kod benediktinki i u Šimunima; u 18:30 sati u Gorici i u Zbornoj crkvi.

VELIKA SUBOTA, 20. 04. – Vazmeno bdijenje: u 20:00 sati kod benediktinki i u Šimunima; u 22:30 u Zbornoj crkvi (i na kraju blagoslov jela).

U S K R S, 21. 04. – U 8:00 sati misa i blagoslov jela kod benediktinki; u 9:15 sati misa i blagoslov jela u Šimunima; u 10:30 sati misa u Zbornoj crkvi; u 12:00 sati misa i blagoslov jela u Gorici  

Od Uskrsnog ponedjeljka mise su radnim danom  kod benediktinki u 7:30; u Zbornoj crkvi u 18:30  misa, pola sata prije krunica. Nedjeljom kod benediktinki u 8:00; u Zbornoj crkvi u 10:30, i u 18:30;  u Šimunima u 9:15; u Gorici u 12:00.

 USKRSNA MEDITACIJA

Onaj tko izdrži grobnu tišinu Velikog petka, taj će moći intenzivnije doživjeti i Uskrs. Jer, Uskrs je proslava pobjede života nad smrću. Činjenica da je Isus pobijedio smrt znači i slijedeće: u nama je život jači od smrti. Istinski život ne može više biti usmrćen. Proslava Uskršnje noći započinje tamom, koja je izraz naše vlastite životne tame. A potom se usred tame noći i usred tame našeg srca upali svjetlo, koje nastoji prodrijeti u svaki kutak našega srca i rasvijetliti svu tamu i sve što je zamrlo u nama, sve naše strahove i prazninu. U slikama punim snage i života Vazmeni nam hvalospjev pjesmom izriče značenje tog svjetla i njegovu ulogu u ovoj noći. Svjetlo Uskršnje svijeće nam približava povijest svijeta i ljudskog otkupljenja, koja je ujedno i povijest našeg života i našeg vlastitog otkupljenja. Slušamo o Bogu koji iz ništavila stvara život, te ga na isti način može stvoriti u svakome od nas. Slušamo o izlasku iz zemlje ropstva i o prolasku kroz Crveno more, u kojem ostaje oružje kojim se uvijek iznova branimo, oklopi kojima se okružujemo. Smijemo živjeti i nastaviti put bez njih. Slušamo kako se Bog uvijek iznova, na različite način brine za svoj narod, čini mu dobro i vraća ga u život - isto kao što to čini sa svakim od nas. A potom nakon četrdeset dana po prvi put ponovno odjekuje Aleluja. Kroz pjevanje možemo spoznaju o uskrsnuću usaditi u svoje srce i ispuniti njome čitavo svoje tijelo. Pozvani smo da osjetimo da je Uskrsnuli među nama i u svakome od nas. Grob je otvoren, Isus je uskrsnuo, On ustaje s nama i izlazi s nama i iz naših grobova. Nešto novo može procvasti. Mi u Euharistiji blagujemo taj novi život uskrsnuća. U zajedničkom blagovanju svjedočimo da nas ono povezuje s Uskrsnulim. Uskrs dolazi do izražaja i kroz iznova procvjetalu prirodu. Priroda je još jedan simbol za Božje djelovanje nad nama. Život, koji se u proljeće iznova budi, u jesen će ponovno zamrijeti. Ali u novom buđenju krije se obećanje života koji više neće umrijeti, obećanje vječnoga Uskrsa. "Uskrsli Krist nosi u sebi novo čovječanstvo: posljednje predivno Božje Da novom čovjeku. Čovječanstvo doduše još živi po starom, no ono je ipak već nadvladalo staro; ono doduše još živi u svijetu smrti no ipak je već pobijedilo smrt; još živi u svijetu grijeha, no ipak je već pobijedilo grijeh. Noć još nije prošla, ali dan već sviće." (D. Bonhoeffer)

USKRSNU KAKO JE REKAO! ALELUJA!

Sretan Uskrs vam želi: Vaš župnik sa suradnicima

0
0
0
s2smodern