DSC4203resize

U organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Foka d.o.o. i Grada Paga predstavljena je prva internetska stranica o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu. Na predstavljanju su sudjelovali: Vedran Dorušić iz Foke d.o.o., dr. Irena Rossi sa Zadarskog Sveučilišta i Igor Savić, stručnjak za marketing i komunikacije.

Predavanje je privuklo velik broj sudionika, a nazočili su i Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Marijan Šuljić, zamjenik gradonačelnika Grada Novalje, dr. sc. Hrvoje Manenica, zamjenik ministrice kulture, Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar, predstavnici TZ Grada Paga, TZ Novalje, TZ Općine Kolan i TZ Općine Povljana.
Vedran Dorušić je u svojoj prezentaciji opisao detaljnu kronologiju događanja od pronalaska amfora pa sve do izrade prve internet o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu. Također, predstavio je i način zaštite te modernu tehnologiju, sofisticiranu opremu i sonder putem kojeg će se pratiti stanje u podmorju, nalazište i kretanje ronioca, te slati signale za sve što se dolje događa.
Sveučilišna profesorica dr. Irena Radić Rossi sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru iznijela je vrlo zanimljiv povijesni pregled podvodne arheologije na Jadranu i u akvatoriju otoka Paga, te posebno govorila o značenju pronalaska kod rta Letavica. Nalazište leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelina, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.
Igor Savić je predstavio marketinške mogućnosti promidžbe arheološkog nalazišta amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu.

Više o nalazištu pogledajte na: https://www.discover-pag.com/hr/

0
0
0
s2smodern