Pag2

Unatoč lošem vremenu Noć muzeja 2019. u gradu Pagu privukla je velik broj građana. Turistička zajednica grada Paga organizirala je besplatno razgledavanje izložbi u gradu Pagu te je preko 150 posjetitelja imalo što za vidjeti i to na nekoliko zanimljivih lokacija.

U Galeriji Paške čipke nalazi se izložba Paške čipke iz različitih povijesnih razdoblja – replike paške čipke po starim Budakovim nacrtima, različiti tekstilni predmeti kao dijelovi interijera paške kuće, zatim dio odjevnih predmeta koje su kroz povijest koristili stanovnici grada Paga, ali i kreacije najnovijih datuma.

 U Etno kući KUD-a Družina izloženi su primjerci narodne nošnje grada Paga, razna ženska, muška i dječja odjeća kakva se u Pagu nosila od 18. do sredine 20. stoljeća, fotografije prvih članova KUD-a „Družina“, fotografije s raznih nastupa članova KUD-a „Družina“ i razni upotrebni predmeti. Uz to, posjetitelji su mogli vidjeti kako su nekada bile uređene obiteljske kuće u Pagu. 

U Benediktinskom samostanu sv. Margarite nalazi se Izložba zbirki paške čipke i Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti gdje se čuvaju vrijedni umijetnički predmeti, djela umjetničkog obrta, slikarstva i skulptura od kojih neki prelaze lokalne paške okvire te kvalitetom i vrsnoćom spadaju u najvrjednija umjetnička djela kojima bi se podičile i daleko veće sredine. Benediktinke  Sv.  Margarite   bile  su prve  učiteljice  u  gradu   i  osnovale   prvu  školu   za  djevojke  u  kojima   su  ih stoljećima  besplatno   poučavale  u čitanju,   pisanju,   kršćanskorn odgoju  i   šivanju  čipke.

Posjetitelji su, osim izložbi Paške čipke i bogate etnografske zbirke mogli uživati u postavu izložbe Bartula Kašića, oca hrvatske gramatike i stalnom postavu izložbe solarstva koji je smješten u Magazinu soli gdje se nalaze alati i naprave pomoću kojih se u prošlosti vadila i transportirala sol.

„Zahvaljujemo svim sugrađanima i posjetiteljima na odazivu kao i profesorima i nastavnicima koji su se aktivno uključili u Noć muzeja a posebno nam je drago da je bilo puno djece i mladih koji su saznali zanimljivosti  o svom gradu“, izjavila je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednica grada Paga.

Pag4
Pag3
Pag2
Pag
Pag1

0
0
0
s2smodern