Obilježavanje Dana paških branitelja 28. lipnja 2018. godine započet će u 10:00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Pagu u znak sjećanja i zahvalnosti svim otočanima poginulim u Domovinskom ratu kao i svima koji su sudjelovali u obrani domovine.

 

U 11:00 sati u Kneževom dvoru održat će se znanstveno-stručni skup Uloga i značaj Paške spojnice u Domovinskom ratu. Skup organizira Sveučilište u Zadru, Odjeli za povijest i zdravstvene studije; HLZ Podružnica Zadar u suradnji s Gradom Pagom i UHVDR Grada Paga, a pratit će ga izložba ratnih fotografija paških branitelja.

Tradicionalno druženje paških branitelja započet će u 18:00 sati u Starom gradu gdje je 28. lipnja 1991. postrojena 1. Prva satnija Zbora narodne garde Pag, a zajedničkom svetom misom u 19:30 završit će formalni dio obilježavanja Dana paških branitelja.

Podsjetimo, na početku ratnih zbivanja u Hrvatskoj, Krizni štab općine Pag dao je zadaću Sekretarijatu za narodnu obranu da pristupi formiranju i opremanju dobrovoljačkih jedinica sa područja otoka. U tom trenutku postojale su samo redarstvene snage. Dana 28. lipnja 1991. godine dolazi zapovijed o osnivanju 112. Brigade ZNG u čijem sastavu treba formirati Samostalnu bojnu Pag. Počinje okupljanje dragovoljaca i formiranje prvih formacija ( ispred crkve u Starom gradu, Križevačko odmaralište). Odlukom Ministarstva zdravstva RH formirana je i ratna bolnica "Šiška " u Pagu.

Pošto se rat u Hrvatskoj iz dana u dan zakuhtava dolazi zapovijed o formiranju Samostalnog odreda Pag sa temeljnom zadaćom obrane Paškog mosta i trajektne linije Prizna – Žigljen, jedine komunikacije između sjevera i juga Hrvatske. Tijekom listopada i studenog 1991. godine agresorsko zrakoplovstvo JNA u više navrata pokušava prekinuti navedenu komunikaciju.

Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu, te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata. U borbenim akcijama na Paškom mostu nije bilo poginulih branitelja, dok je neprijateljska strana izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno. Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna – Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi gasi, a paški branitelji prelaze u ratne postrojbe formirane na ličkom bojilištu u čijem sastavu do kolovoza 1995. godine sudjeluju u svim borbenim akcijama diljem Like.
Valja napomenuti da su paški dragovoljci bili na ratištu kod Siska - Komarevo, preko Like, zadarskog i šibenskog zaleđa.
Kroz Domovinski rat imali smo 6 poginulih i 20 ranjenih boraca.
Napominjemo da su paški branitelji čista srca i čistih ruku odradili sve zadaće koje im je rat postavljao na ponos svih otočana i hrvatskog naroda.

0
0
0
s2smodern