Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i dogradonačelnik Davor Fabijanić sastali su se u petak, 26. siječnja 2018. sa predstavnicima Natura Jadere na temu zaštite posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzine, područja na jugozapadnom dijelu paške uvale, dva kilometra udaljenog od grada Paga.


Natura Jadera djeluje kao Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Na temelju Zakona o zaštiti prirode Natura Jadera upravlja s 13 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i područjima europske ekološke mreže Natura 2000. Od četiri posebna rezervata u Zadarskoj županiji, na otoku Pagu nalaze se čak četiri. To su ornitološki rezervat Kolanjsko blato - blato Rogoza, Velo i malo blato te rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzine.

Zakon o zaštiti prirode posebni rezervat definira kao dio prirode, kopna ili mora, zaštićen zbog svoje jedinstvenosti ili reprezentativnosti, ili pak kao stanište rijetke i ugrožene biljne ili životinjske vrste. Na području Dubrava-Hanzine riječ je o jedinoj listopadnoj šumi hrasta medunca na otoku Pagu. Osim kategorije posebnog rezervata, područje je zaštićeno i kao značajni krajobraz.

Na radnom sastanku utvrđeno je stanje zaštićenog područja s naglaskom na problem devastacije lokaliteta te je predložen niz mjera sa ciljem unapređenja zaštite, ali i razvijanja infrastrukture. U prvoj fazi uređenja postavit će se klupice za posjetitelje i spremnici za odlaganje otpada. Uredit će se nogostup, a motornim vozilima bit će onemogućeno kretanje izvan kolnika. Na ovaj način spriječit će se daljnja devastacija prostora, a posjetiteljima omogućiti ugodniji boravak u prirodi što će zasigurno rezultirati i podizanjem kvalitete atraktivnih čimbenika grada Paga kao turističke destinacije.
- Zaštita prirodnih vrijednosti i osiguravanje održivog korištenja prirodnih dobara te stvaranje uvjeta za odmor i rekreaciju, naš je zajednički cilj. - zaključeno je na sastanku.

0
0
0
s2smodern