20160707 182230Članovi DVD-a Pag održali su vježbu kao redovitu pripremu svojih članova za potencijalnu intervenciju.
U sklopu vježbe, operativci DVD-a Pag dobili su dojavu o rušenju objekta i mogućim zatrpanim osobama. Na intervenciju je izašlo pet vatrogasaca DVD-a Pag s tehničkim i zapovjednim vozilom.


Dolaskom na mjesto vidjela se potreba za angažiranjem vatrogasnih potražnih pasa kako bi se pretražila ruševina. U pomoć su im došli vatrogasci iz DVD-a Opatija (Zoran Laslavić) i DVD-a Kras Šapjane (Lorena Surina) s dva psa - licenciranom belgijskom ovčarkom dr.Rain i križancem Sparkyem. Scenarij je bio da prvi pas mora pronaći zatrpanu osobu i označiti mjesto lavežom. Prema pravilima, izvlačenju se ne pristupa odmah već se šalje drugi vodič i pas kako bi se potvrdio pronalazak. Tek nakon potvrde članovi DVD-a Pag pristupili su uklanjanju ruševine kako bi došli do ozlijeđene osobe.
Za potražne pse belgijsku ovčarku dr. Rain ovo je je bio odličan trening kao priprema za testiranje koje ju je slijedeći dan očekivalo u Zadarskoj županiji, a za križanca Sparkya koji je u fazi školovanja za potražnog psa, ova vježba bila je odlično testiranje i pokazivanje napretka u školovanju.
Ovom vježbom paški vatrogasci pokazali su da njihovi sugrađani i gosti mogu mirno spavati jer vatrogastvo kao temelj urbane zaštite i spašavanja konstantno ulaže u svoje kadrove kako bi sigurnost svih uvijek bila na zadovoljavajućem nivou.

 

0
0
0
s2smodern