Paški branitelji ove su godine svečano i dostojanstveno obilježili Dan paških branitelja kako bi odali počast i zahvalu svim otočanima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu kao i onima koji su sudjelovali s ciljem da se taj dio hrvatske povijesti nikad ne zaboravi.


Za Dan paških branitelja odabran je 28. lipnja kojeg je potvrdilo svojom odlukom Gradsko vijeće Paga budući je tog dana 1991. godine postrojena 1. Paška satnija u Starom gradu.
Proslavu obilježavanja Dana paških branitelja uveličali su svojom nazočnošću izaslanik ministarstva branitelja Boris Muzanić, admiral Domazet Lošo, ratni zapovjednik Škabrnje Marko Miljanić, braniteljske udruge Raba, Otočca, Gospića, Novalje, ravnatelj ratne bolnice Šiška dr. Lozo.
Kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i na grobove paških branitelja Mate Šavra i Evelina Maržića cvijeće su položili i svijeće sjećanja zapalili izaslanik Ministarstva branitelja Boris Muzanić, zatim Željko Maržić, gradonačelnik Paga, Davorin Fabijanić, predsjednik UHVDR-a Pag i predstavnici braniteljskih udruga, a uz paške branitelje bili su nazočni predsjednik Gradskog vijeća Edo Komadina i zamjenik gradonačelnika Dario Grašo.
Proslava se nastavila u Starom gradu, na istom mjestu gdje je prije 25 godina prvi put postrojena paška satnija prigodnim obraćanjima u kojima je istaknuta velika uloga koji su paški branitelji odigrali u najtežim trenucima Domovinskog rata.
Na početku ratnih zbivanja u Hrvatskoj, Krizni štab Općine Pag donio je odluku o formiranju i opremanju dobrovoljačkih jedinica sa područja otoka budući su postojale samo redarstvene snage.
Dana 28. lipnja 1991. godine došla je zapovijed o osnivanju 112. Brigade ZNG u čijem sastavu treba formirati Samostalnu bojnu Pag. Okupljanje dragovoljaca i formiranje prvih formacija započelo je ispred crkve u Starom gradu i Križevačkom odmaralištu, a odlukom Ministarstva zdravstva RH formirana je i ratna bolnica "Šiška " u Pagu.
Uskoro je došla zapovijed o formiranju Samostalnog odreda Pag sa temeljnom zadaćom obrane Paškog mosta i trajektne linije Prizna – Žigljen, jedine komunikacije između sjevera i juga Hrvatske. Tijekom listopada i studenog 1991. godine agresorsko zrakoplovstvo JNA u više navrata pokušava prekinuti navedenu komunikaciju. Herojskom obranom paških branitelja neprijatelj je spriječen u svom naumu te je ta presudna poveznica spašena i zasigurno promijenila tijek Domovinskog rata. U borbenim akcijama na Paškom mostu nije bilo poginulih branitelja dok je neprijateljska strana izgubila dva zrakoplova, a nekoliko ih je oštećeno. Obranom Paškog mosta i pristaništa Prizna – Žigljen Samostalni odred Pag se po zapovijedi ugasio, a paški branitelji su prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojilištu u čijem su sastavu sudjelovali do kolovoza 1995. godine u svim borbenim akcijama diljem Like.
Valja podsjetiti da su paški dragovoljci bili na ratištu kod Siska- Komarevo, preko Like, zadarskog i šibenskog zaleđa. Kroz Domovinski rat imali su šest poginulih i dvadeset ranjenih boraca uz napomenu da su paški branitelji čista srca i čistih ruku odradili sve zadaće koje im je rat postavljao na ponos svih otočana i hrvatskog naroda.
Nakon Starog grada, proslava se nastavila na gradskoj rivi uz prigodne štandove i pjesmu Klape Sol i Đuke Čaića.l

 

 

0
0
0
s2smodern