U srednjoj školi Bartula Kašića održano je predavanja za učenike pod nazivom „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku".
Naime, u travnju 2015. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je Javni poziv udrugama za projekte u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih za školsku godinu 2015./2016. Po završetku javnog poziva odabrana je udruga „Kultura i etika" s programom „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku".
Paška srednja škola je s udrugom „Kultura i etika" potpisala sporazum o suradnji kao jedna od škola-partnera. Osim predavanja za učenike, u prostoru škole istovremeno se mogla razgledati izložba na istu temu koja se sastojala od nekoliko panoa dimenzije 2x1 metar s najzanimljivijim primjerima iz srednjovjekovnih hrvatskih statuta.
Projekt je baziran na knjizi „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku" koju je uredio Zorislav Antun Petrović, ujedno i predavač.
U knjizi su po prvi puta obrađene antikorupcijske odredbe većeg broja srednjovjekovnih akata nastalih u jadranskim gradovima od Kastva na sjeveru do Lastova na jugu. Kako u knjizi nije obrađen Paški statut, o njemu se razgovaralo na predavanju.
Naime, Paški statut u svojim odredbama navodi antikorupcijske odredbe, u prvom redu kroz Prisegu sudaca i ostalih paških dužnosnika. S obzirom da je prije par godina s latinskog preveden i izdan Statut grada Paga, u srednjoj školi su smatrali da je izvrsna ideja objediniti veliku većinu statuta naših gradova iz srednjeg vijeka i prezentirati njihovu borbu protiv korupcije.
Cilj projekta je da za ove statute i odredbe sazna što je više moguće ljudi u našoj zemlji, a posebno učenici srednjih i osnovnih škola te studenti.
SŠ Bartula Kašića, kao obrazovna ustanova, već je sudjelovala u projektima koji su u korelaciji s građanskim odgojem učenika. Tako je prošle godine potpisana suradnja s udrugom „Kultura i etika" iz Zagreba s ciljem rane edukacije učenika u suzbijanju korupcije s ciljem da se kroz predavanja napravi korelacija s predmetima etika, građanski odgoj i povijest.
Kako je postojanje problema definirano i u nacionalnoj strategiji suzbijanja korupcije od 2015. – 2020-, u školi smatraju da se na ovaj način može dati mali doprinos suradnjom s udrugama kao što je „Kultura i etika" koji na ovaj problem ukazuju, ali i educiraju. Ovaj projekt bi bio dio školskog kurikuluma iz građanskog odgoja i obrazovanja tim više što je ovo mala škola u malom gradu gdje nema baš često sličnih događanja i predavanja tako da svaki ovakav projekt obogaćuje ne samo odgojno-obrazovne sadržaje i kurikulum škole nego i život stanovnika našeg grada.

0
0
0
s2smodern