U prizemlju Kneževog dvora Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika Paga otvorio je zanimljivu i za Pag vrlo značajnu izložbu naziva "Susret" japanskog arhitekta Isa Hayata.
"Čast nam je što je Iso Hayato izabrao upravo pašku čipku i uvrstio je u japanski vrt u Rijeci. Posebno mi je drago pozdraviti ga ispred Grada Paga te izraziti zadovoljstvo što je prvi put posjetio Pag i postavio ovu izložbu. Grad Pag, kao kolijevka paške čipke, posjet arhitekta Hayata, njegov rad i izložbu smatra značajnim priznanjem i poticajem za daljnje očuvanje tradicije i razvoja čipkarstva. Izborom paške čipke autor je pokazao poštovanje prema Pagu, a mi možemo osjetiti veliki ponos zbog toga. Posebno smo ponosni na činjenicu što je Iso Hayato vidjevši pašku čipku ostao fasciniran njome i odlučio je koristiti u gradnji japanskog vrta kao simbol tradicije i postojanosti. ", kazao je Dario Grašo i otvorio izložbu.
Paška čipka, promjera 53 cm tako je našla svoje mjesto u staklu, u kružnom otvoru zida – portala japanskog vrta u rijeci čime su se skladno spojile japanska i hrvatska tradicija. S ciljem prezentiranja ljepote paške čipke u svijetu, čipku je donirala Turistička zajednica Grada Paga , a izradila je paška čipkarica Mirjana Tkalčec.
Iso Hayato japanski je arhitekt specijaliziran za projektiranje japanskih vrtova u Japanu i svijetu. Za japanski vrt u Rijeci, ispred Osnovne škole "Vežica", otvoren 2013. godine po prvi puta koristio je domaće materijale: kamen iz Gorskog kotara, hrast iz Slavonije, ambijentalne biljke i raslinje i tradicionalnu pašku čipku. Njegova najveća i trajna inspiracija upravo je paška čipka i autor, koji nikada prije nije bio na Pagu, organizirao je svoj dolazak i ujedno pokazao izložbu kojom predstavlja svoj rad i implementaciju paške čipke u strukturu japanskog vrta.
Posjetitelji su mogli vidjeti i video prezentaciju te se upoznati kako je nastajao ovaj vrt, a sve one koje je zanimao način na koji se radi paška čipka – mogli su pogledati kako to rade paške čipkarice - Jasna Magaš, koja uči osnovnoškolke šivanju čipke i njezine učenice.
Otvaranju su, osim čipkarice Mirjane Tkalčec, bili nazočni časna sestra Benedikta iz Samostana svete Margarite, zatim Neda Oroz, predsjednica Udruge paških čipkarica "Frane Budak", čipkarice, članovi paškog KUD-a u paškoj narodnoj nošnji i mnogi zainteresirani građani.
Izložba japanskog arhitekte bit će otvorena do 5. listopada.

0
0
0
s2smodern