Na poziv gradonačelnika Szigetvara Petera Vassa izaslanstvo Grada Paga nazočilo je programu obilježavanja "Dani Zrinskih u Szigetu" od 4. do 6. rujna 2015. godine


Središnja svečanost u spomen 449. obljetnice pogibije Nikole IV. Zrinskog u poznatoj Sigetskoj bitci održala se održala najprije u Parku Tursko-Mađarskog prijateljstva, zatim poslije podne na Trgu Zrinskog, a završni dio u samoj sigetskoj utvrdi.
Uz nazočnost na ovim događanjima, prema ovogodišnjem protokolu tradicionalne manifestacije „Dani Zrinskih u Sigetu" gradonačelnik Željko Maržić je u zajedničkom izaslanstvu prijateljskih gradova grada Szigetvara položio vijenac na spomen-obilježje u Parku tursko-mađarskog prijateljstva.
Uz gradonačelnika Maržića, u posjetu Mađarskoj u izaslanstvu Grada Paga bili su Domagoj Vičević, predsjednik Povjerenstva za međunarodnu i međugradsku suradnju te gradski vijećnik Franći Bukša. Izaslanstvo je bilo nazočno na Prijavku povijesnih postrojbi te na prijemu u kulturnom centru Vigado.
U gradskoj upravi grada Szigetvara gradonačelnici Szigetvara i Paga razmjenili su poklone i razgovarali su o dosadašnjoj suradnji na području kulture i sporta ali i intenziviranju daljnje suradnje.
" U Szigetvar smo pozvani kao grad prijatelj budući s ovim mađarskim gradom već nekoliko godina surađujemo na polju kulture te je kroz to razdoblje bilo nekoliko susreta razmjene. Inicijativa je da se prema Gradskom vijeću uputi prijedlog za bratimljenjem naša dva grada. Osim toga, u Vlašićima je Kulturno-prosvjetni centar i odmaralište Hrvata iz Mađarske što je razlog više da uspostavimo još jaču suradnju", kazao je gradonačelnik Maržić i dodao kako se slijedeće godine obilježava okrugla, 450. godišnjica ove slavne bitke te su na nju pozvani predsjednici triju država Mađarske, Turske i Hrvatske.

 

0
0
0
s2smodern