Svečanom ceremonijom na poznatoj paškoj Pijaci započeo je 6. Međunarodni festival čipke na Pagu. Službeno ga je otvorio gradonačelnik Paga Željko Maržić uz prisustvo izaslanstava prijateljskih gradova Slavkov u Brna (Češka) i Comune di Zane (Italija), brojnih gostiju, uzvanika, te predstavnika kulturnog i javnog života Hrvatske.

 

„Paška čipka naš je veliki ponos. Zbog svoje delikatne izrade, donosi nam duh prijašnjih vremena, ali i ocrtava dugu povijest našeg Grada. Posebno smo sretni što je prepoznata kao vrijedna nematerijalna kulturna baština priznata od UNESCO-a i kulturno dobro cijele Hrvatske iznimne vrijednosti. Naša čipka u sebi nosi višestoljetnu tradiciju Paga, koju su vrijedne čipkarice s ponosom prenosile iz generacije u generaciju. Međutim, ovaj Festival pokazat će i da je lako spojiva sa modernim trendovima. Zbog svoje tradicije i jedinstvenosti u izradi, iznimno je važan dio turističke ponude Grada Paga. Već šestu godinu zaredom organiziramo ovo događanje jer težimo biti prepoznati kao destinacija koja je jasno ucrtana u kalendar turističke ponude ne samo Paga, već i cijele Dalmacije," rekao je u prigodnom obraćanju Željko Maržić, gradonačelnik Paga.
Uz gradonačelnika, prisutnima su se obratili predsjednica Uduge paških čipkarica Neda Oros, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, izaslanica Ministarstva kulture, pomoćnica Ministra Vesna Jurić Bulatović i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

„Paška čipka vrijedan je simbol tradicije, truda i rada žitelja Paga, ali i cijele Županije. Zbog svoje iznimne vrijednosti rado je darujemo u važnijim prigodama", dodao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Svečano otvaranje upotpunjenila je opera „Figarov pir" W. A. Mozarta u jedinstvenoj izvedbi grupe umjetnika Koncerti po mjeri s naslovnom ulogom proslavljenog bass-baritona Gioirgia Suriana.
Trodnevno događanje obilježit će izložbe zemalja sudionica, na kojima su ljepotu čipkarskog umijeća predstavili čipkarice iz Austrije, Češke, Italije Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Uz njih, postavljena je tematska izložba posvećena primjeni čipke u domu s predmetima poput zavjesa, stolnjaka, krevetnine, tabletića, ručnika...
Drugi dan Festivala čaroliju „Paške dote" obogatit će prigodna revija vjenčanica modne kuće Hippy Garden s motivima paške čipke, posebno rađenih za ovu prigodu. Posebna gošća revije bit će svjetski poznata manekenka Helena Šopar, inače porijeklom s Paga, veliki ljubitelj predmeta izrađenih od paške čipke.
Program završava u subotu 20. lipnja, dodjelom diploma i zahvalnica sudionicima Festivala. U tradicionalnom programu „Stara paška ulica" članovi Udruge „Paška alka" prikazat će život u Gradu Pagu do sredine 20. stoljeća, obučeni u odjeću iz toga doba. Posjetiteljima stare gradske jezgre prikazat će se šivanje čipke, pranje i sušenje rublja, priprema hrane itd.

Program zaokružuje gastro sajam „Paška kužina" u sklopu kojeg će svi posjetitelji moći kušati autohtone proizvode otoka Paga.
Paška čipka nadaleko je cijenjena i prepoznatljiva po ljepoti uzoraka, kvaliteti, načinu i višestoljetnoj tradiciji izrade. Zbog svoje vrijednosti i ljepote, priznata je kao nematerijalna kulturna baština od strane UNESCO-a. Međunarodni festival čipke pokrenut je upravo povodom uvrštavanja paške čipke na listu svjetske baštine UNESCO-a. Festival je nezaobilazno mjesto turističke ponude otoka Paga kojom se svim posjetiteljima žele predstaviti ljepote kulturne ponude, ali i bogatsto cijelog kraja.
Organizatori Festivala su Grad Pag, Turistička zajednice Grada Paga i Društvo paških čipkarica „Frane Budak", a pokrovitelji Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma, dok je glavni sponzor Erste banka.

0
0
0
s2smodern