Suvremeni dizajneri uređenja interijera objeručke prihvaćaju detalje koji isprepliću estetiku i tradiciju, pogotovo ako je riječ o visokokvalitetnom radu poput paške čipke koja će i ove godine biti predstavljena na 6. Međunarodnom festivalu čipke koji se od 18.-20. lipnja održava u Pagu.


Teško će se naći dizajner interijera koji za uokvirenu pašku čipku neće imati odgovarajuće mjesto pri uređenju stana, a to je samo maleni detalj čipke. Uz maštu i spretne ruke, predmetima s prozračnim, nježnim i šarmantnim detaljima čipke može se dati jedna vremenska dubina dizajnu doma, pogotovo ako je riječ o obiteljskom blagu kojeg se možda čuva u ormaru smatrajući kako je te detalje vrijeme pregazilo.
U svijetu dizajna inspiracija se često i traži u tim „škrinjicama uspomena", a osobnost prostoru daje se upravo starim ili tradicionalno izrađenim predmetima poput radova od čipke. Paška škrinja uspomena bit će otvorena na ovogodišnjem 6. Međunarodnom festivalu čipke koji je za svoju temu odabrao upravo uporabu čipke u domu. Spoj tradicije i modernizma dočaravaju snimljene fotografije koje predstavljaju originalne primjerke čipke, stare više od 40 godina, ali u suvremenom interijeru.
Zbog svoje osjetljive teksture, paška čipka se dobro stapa s prirodnim materijalima poput drveta, kože ili kamena. Dizajneri je rado, ali vrlo oprezno smještaju upravo u moderne interijere jer ih dodatno oplemenjuje i daju notu osobnosti.


„Zbog svoje raznolike strukture čipka u interijeru unosi dašak senzualnosti i romantike. Volim je koristiti jer na jednostavan način čini prostor lijepim. Mnogi od nas već imaju stare čipkane prekrivače, stolnjake, zavjese koje su nam još davnih dana poklonile naše drage bake, stoga je to definitivno vrijedan i dragocjen detalj koji će interijer učiniti posebnim i osobnim. Dovoljan je detalj ili dva kako doživljaj interijera ne bi odlutao u kič," Jelena Mileta, dizajnerica interijera.


6. Međunarodni festival čipke Pag


Na 6. Međunarodnarodnom festivalu čipke u Pagu primjenu čipkarskog umijeća predstavit će čipkarice iz Hrvatske, ali i zemalja poput Austrije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Švicarske.
Festivalski program nudi bogati sadržaj. Originalna posteljina, stoljnjaci, prekrivači s paškom čipkom, postavljeni na izvorni namještaj stanovnika Paga, moći će se razgledati u sklopu tematske izložbe „Paška dota". Modna kuća Hippy Garden na reviji vjenčanica predstavit će jedinstvene haljine nadahnute paškom čipkom i rađene upravo za Festival. Posebni ugođaj ponudit će izvedba opere Figarov pir, W.A. Mozarta, s naslovnom ulogom Gioirgia Suriana, također prilagođena ovogodišnjoj temi Festivala. Tradicionalni program„Stara paška ulica" dočarat će život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća. Osim što će Festival posjetitelje očarati čipkom, ponudit će i gastronomski užitak u tradicionalnim autohtonim proizvodima „Paške kužine".
Međunarodni festival čipke je tradicionalni dio raznovrsne turističke ponude Grada Paga, ali i cijele regije, te značajno doprinosi prepoznavanju Paga kao mjesta bogate kulture i tradicije.


Povijest paške čipke


Paška čipka se u gradu Pagu počela šivati potkraj 15. st. zahvaljujući časnim sestrama benediktinkama koje su bile glavni pokretači čipkarstva i škole čipke u Pagu.
Kroz dugo vrijeme od čak četiri stoljeća, paška čipka je ispreplela svoju sudbinu sa životima stanovnika Paga: osim što je služila kao ukras na crkvenom ruhu te odjeći svojih stanovnika, postala je važan dekorativni predmet koji se našao u domovima: na posteljini, stolnjacima, jastucima, kroz te je predmete bila dijelom miraza (dote) žene koja se udavala.
Nove generacije o paškoj čipki, tom „bijelom zlatu" grada Paga, uče u sklopu srednje škole Bartula Kašića od 1994. godine, tako da danas postoji više od 200 novih čipkarica. Dio školovanih čipkarica je 1996. godine osnovalo Društvo paških čipkarica Frane Budak, koje je važan dio organizacije Međunarodnog festivala čipke Pag koji se održava od 2010. godine.

Fotografije čipke snimljene su zahvaljujući ljubaznosti salona namještaja Et cetera u Zagrebu. Predmeti su u vlasništvu Nede Oros, predsjednice Društva paških čipkarica Frane Budak. Fotograf je Nikola Zelmanović.

0
0
0
s2smodern