FullSizeRenderU kongresnoj dvorani hotela "Neboder" u Rijeci održana je Proljetna skupština Hrvatske udruge karnevalista (HUK)na kojoj su potvrđena i prihvaćena nastojanja Karnevalske udruge "Markova kumpanija" da se "Ljetni paški karneval" proglasi najstarijim ljetnim karnevalom u Hrvatskoj.
"Još na prošlogodišnjoj Proljetnoj skupštini održanoj u Ludbregu, predstavnici "Markove kumpanije" su predočili članovima Skupštine HUK-a opisane dokumente i članke iz dnevnih novina iz kojih je vidljivo da je 1. Ljetni paški karneval organiziran koncem srpnja 1959. godine što je bio vizionarski, vjertojatno prvi takav pokušaj u Hrvatskoj da se karnevalska zimska tradicija iskoristi u promociji turizma", rekao je Branko Barbir, koji je nazočio na ovoj skupštini kao predsatvnik paške karnevalske udruge i dodao:
"Kolege karnevaliste upoznali smo s našom željom da tu činjenicu iskoristimo u propagandne svrhe, ali ne želeći se zalijetati, zamolili smo ih da potraže eventualne dokumente koji bi pokazali da je u njihovom sredinama ljetni karnevali bio možda prije organiziran. Na ovoj sjednici podsjetio sam nazočne članove Skupštine HUK-a da kroz protekli period od godinu dana nismo zaprimili nikakav službeni dopis, telefonski poziv ili informaciju na tu temu, na osnovu čega možemo zaključiti da je istinita naša teza da je prvi hrvatski ljetni karneval održan u Pagu 1959. godine."
Predsjednik HUK-a Ivan Prpić je u ime hrvatskih karnevalista poželio svu sreću Pažanima u profilaciji novog imidža i obećao dolazak po pozivu u Pag.
"Naš litnji karneval možda nije najveći, ni najbrojniji, možda ni najveseliji i najrasplesaniji, ali je od danas "najstariji" u Hrvatskoj. To nas više obavezuje na kvalitetniji rad na njegovoj promociji čime ćemo se najbolej zahvaliti onima koji su prije 56 godina prvi došli na ideju "ljetne doze karnevalskog ludila", zaključio je Barbir.

0
0
0
s2smodern