U prizemlju Kneževog dvora u organizaciji SRD "Orada" održana je javna tribina pod nazivom "Budućnost Paškog zaljeva" kojoj je prisustvovao Josip Marković iz uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede RH.


Uvodnu riječ dao je Filip Bukša, član Upravnog odbora "Orade", dugogodišnji sportski ribolovac, reprezentativac i student bologije na zagrebačkom PMF-u koji je pripremio cijelu analizu problema, zakonske odredbe i prijedloge rješenja.
Riblji fond u Paškom zaljevu je sve manji što je uzrokovano pretjeranim izlovom ribe te u ne pridržavanju zakonskih propisa RH.u Podvelebitskog kanala.
"Ovo ne samo da je u suprotnosti sa zakonima RH već doprinosi ubrzanom uništavanju cjelokupnog ekosustava Paškog zaljeva. Određena mjesta na kojima se riba razmnožava devastirani su i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme.", rekao je Bukša i naveo kako je iskrcajna luka na otoku jedino ona u Šimunima što znači da svatko tko iskrca ribu bilo gdje drugdje – učinio je to ilegalno.
"Ribarska inspekcija bi trebala vršiti kontrolu, ali ona nije efikasna. Tu je i problem vađenja školjkaša koja je na ovom području svakodnevna pojava i ne sankcionira se premda se prijavljuje. Osim toga, to se radi s ronilačkom opremom koja je itekako zabranjena. Naša uvala je preopterećena s količinom mreža stajaćica koje su tu 24 sata dnevno. Nije rijedak slučaj zatvaranja ribe mrežama i vađenje školjkaša u gospodarske svrhe, svićarenja i lov ostima u kanalu prema Solani", kazao je Filip Bukša i predložio zaštitu tako da nadležno ministarstvo proglasi zaštitne zone ribolova i u njima zabrani određenu vrstu alata.
Josip Marković iz Uprave za ribarstvo pohvalio je trud mladog člana "Orade" te naveo da se od ulaska Hrvatske u EU primjenjuje Mediteranska uredba.
" Mnoge stvari nisu provedive na terenu. Kroz postojeću legislativu mogu se ugraditi neke odredbe, ali prijedlog mora doći s terena, od vas. Ako je ovo područje ugroženo, možete tražiti zabranu prekomjernog vađenja školjki i da se zabrani ronilačka oprema. Očekujemo vaše prijedloge – to može učiniti SRD "Orada", gradska uprava, a možete poslati zapisnik s ovog skupa da se područje proglasi posebnim staništem ili da bude posebna regulativa ribolova. Stvar je pritiska lokalne zajednice, udruga da se uvede red.. Sada je vrijeme za akciju jer se počinju pripremati pravilnici koji će ići na javnu raspravu.". ", kazao je Marković.
Zaključak javne tribine je da se u ime Upravnog odbora SRD "Orade" oformi radna skupina koja će sve prijedloge sročiti i uputiti Upravi za ribarstvo budući postoje institucije koje bi trebale donijeti logičan zaključak. Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika dao je podršku ovoj inicijativi te će Grad Pag uputiti i dopise nadležnim inspekcijama u Zadru i Zagrebu.

 

0
0
0
s2smodern