IMG 3831 1280x853U Srednjoj školi "Bartula Kašića" održana je tradicionalna gastro manifestacija "Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku" koja se , u sklopu Županijskih dana Zadarske županije, organizira osmu godinu zaredom. Učenici ugostiteljskih usmjerenja i njihovi mentori Teo Bukša i Branko Tičić pripremili su cijeli niz tradicionalnih jela s cijelog otoka.
"Drago mi je što nas se puno okupilo na ovoj manifestaciji koju svake godine nastojimo osvježiti nekim novinama. Osnova su naša tradicionalna jela koja su nekad spremali naši stari, ali su naši učenici krenuli i u eksperimentiranje i mjenjanje začina. Cilj ove već tradicionalne manifestacije jest prezentirati starinska jela koja su se nekad pripravljala, a dio njih se i danas priprema u mnogim mjestima našeg otoka .", rekla je prof. Milena Čemeljić, ravnateljica SŠ "Bartula Kašića".
Gošća ovogodišnje manifestacije bila je Sandra Babac Damjanić ispričavši priču o nastanku obiteljskog gospodarstva "Babac Damjanić" u Poljicima kod Zadra, poznato široj javnosti po proizvodnji pekmeza od smokava iz vlastitog smokovika po tradicionalnoj recepturi pod imenom "Šinjorina smokva".
Učenici dramske sekcije pripremili su zabavan igrokaz "Kviz otočnog masterchefa" putem kojeg su i pokazali dijelekte otoka Paga nasmijali nazočne.
Puno veselja unio je Zbor mladih koji su otpjevali pjesmu "Peškarija" Đanija Maršana nakon čega su prisutni degustirali ponuđena tradicionalna jela.
Ovoj manifestaciji nazočili su Renata Vuksan, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika Paga, paški župnik don Zdenko Milić, Renato Kraljev, predsjednik je Udruženja kuhara Zadarske županije, ravnateljica OŠ "Jurja Dalmatinca" Željka Zubović, ravnatelj Gradske knjižnice prof. Vlatko Majić, predstavnici obrtnika i ugostitelja u kojima učenici odrađuju praktičan rad, predstavnici turističkih zajednica, profesori, učitelji i učenici.

0
0
0
s2smodern