Arheološki muzej Zadar pod vodstvom kustosa Hrvoja Manenice proveo je drugi dio arheoloških istraživanja ostataka crkve Sv. Petra na Prosici u Pagu.

Radovi su s prekidima uslijed vremenskih neprilika trajali od polovice siječnja do kraja veljače 2015. godine. Osim djelatnika Arheološkog muzeja Zadar u istraživanjima su sudjelovali i studenti arheologije Filozofskog fakulteta u Zadru.
U prvom dijelu istraživanja u prosincu 2014. godine, locirana je pozicija crkvice sv. Petra na Prosici, na temelju srednjovjekovnih karata. Tada su otkriveni zidovi i podnica crkve iz XVII st. s kvadratnom apsidom. Daljnjim istraživanjem otkriveni su ostatci još jedne starije podnice koja datira iz konca XV i početka XVI stoljaća.
Hrvaoje Manenica je o rezultatima drugog dijela istraživanja rekao: " Tijekom siječnja i veljače 2015. nastavilo se sa spuštanjem unutar same crkve, budući da je to razina mora dozvoljavala s obzirom na zimsku oseku. Unutar zidova već istražene crkve, otkriveni su ostatci starije crkve koja je imala okruglu apsidu i lezene s unutarnje strane na bočnim zidovima crkve. Bočni zidovi crkve imali su svaki po tri lezene sa svake strane. Na sjevernom bočnom zidu, prva lezena do ulaza je bila uništena kasnijim ukopom iz XVI stoljeća, te je otkriven samo jedan temeljni kamen koji joj pripada. Dimenzijama je bila manja od kasnije crkve koja ju je u potpunosti prekrila. Tragovi gareži na podnici sugeriraju da je crkva nastradala u požaru, te je odlučeno da se izgradi nova, nešto veća crkva. Zidovi starije crkve ravnomjerno su skinuti do razine srednjovjekovne podnice XV. st, te ih ona prekriva. Plansko uklanjanje crkve je razlog što se nisu sačuvali ostatci popločanja podnice i kamenog crkvenog namještaja te u potpunosti nedostaju sitni arheološki nalazi koji bi pomogli u datiranju građevine. S obzirom na arhitektonske ostatke, crkvu za sada možemo okvirno datirati u razdoblje predromanike od IX – XI stoljeća.Tijekom istraživanja tkriveno je ukupno šest grobova koji su se nalazili unutar crkve. pet grobova pronađeno je u većoj, novijoj crkvi s kvadratnom apsidom (XVI – XVII st.). Šesti grob bio je kosturnica koja se nalazi ispred pročelnog zida starije crkve, te je vjerojatno nastao ranije. ".
Arheološka istraživanja zajednički financiraju Grad Pag i Župni ured Pag.

 

0
0
0
s2smodern