Dvjestotinjak ovčara, članova otočkih udruga, vlasnika pašnjaka, pčelara na Paškom mostu mirnim su prosvjedom protiv nekontroliranog branja smilja željeli upozoriti javnost , a ujedno ukazati na nerad državnih tijela zaduženih za regulaciju i kontrolu branja samoniklog bilja, kao i sankcioniranje berača i otkupljivača.


Prosvjed je održan u simboličnih "5 do 12" uz poruku "Ukoliko institucije ne mogu zaustaviti ilegalne berače na otocima, učinit ćemo to sami.".
Iako je prosvjed bio najavljen prije, revolt i ogorčenost su veći jer se prije dva dana dogodio nemili incident u kojem je pretučen 66 godišnji Mladen Gtauzer iz Kolana nakon što je zatekao berače smilja na svom posjedu koji su ga isprebijali.
Dubravko Pernjak , predsjednik Udruge paška ovca iz Kolana je naveo kako će se otok raseliti ako se ovo uništavanje nastavi te da će otočani biti prisiljeni zatražiti dozvole za nošenje oružja ne bi li zaštitili svoje posjede. "Ovo je upozorenje Ministarstvu zaštite okoliša, ali i drugim ministarstvima koji se oglušuju na naše probleme", rekao je Pernjak.
Ante Čemeljić, predsjednik Udruge paške ovce "Rogujica" naveo je kako će stanovnici biti prisiljeni fizički braniti svoje privatno vlasništvo budući su već nanesene nenadoknadive štete - velike površine su nepopravljivo uništene, a dio bi se mogao oporaviti uz hitnu intervenciju. Čemeljić je naveo kako je problem što je odredba polovična – uredba o zabrani branja postoji, ali ne i zakon i kaznene odredbe za berača nego vlasnik mora podizati privatnu tužbu.
Prosvjednici su ogorčeni i na to kako na otoku ni policija ne reagira na isti način te da na „zadarskoj" strani policija praktično ne poduzima ništa protiv ilegalnih berača smilja
"Pozdravljamo ujedinjene napore naših prijatelja sa otoka Krka, podržavamo ih u nastojanju da skrenu pozornost na ovaj, za nas, gorući problem. Strpljenje koje smo mi, otočani, dosad pokazivali u toleriranju nedozvoljenog branja smilja, uglavnom na privatnim parcelama primaklo se kraju. Ukoliko u narednim danima predstavnici nadležnih državnih tijela ne poduzmu mjere sukladne zakonu, koordinacija udruga otoka Paga spriječiti će pljačku i devastaciju otoka svim raspoloživim sredstvima.", zaključili su ogorčeni Pažani.

 

Prosvjedni skup "Pet do 12" organizirala je koordinacija udruga:


Udruga uzgajivača paške ovce "Kolan", predsjednik Dubravko Pernjak,
Udruga uzgajivača paške ovce "Rogujica", predsjednik Ante Čemeljić,
Udruga uzgajivača paške ovce"Zaglava", predsjednik Tomislav Vidas,
Udruga proizvodjača paškog sira otoka Paga, predsjednik Marin Pernjak,
Udruga lunjskih maslinara Lun, otok Pag, tajnik Vilibald Baričević,
Lovačko društvo "Kamenjarka", Pag, predsjednik Slavko Žunić,
Udruga pčelara "Kadulja", predsjednik Boris Palčić

0
0
0
s2smodern