02U Pagu je počela Radionica tradicijskih pjevanja otoka Paga koja su zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH. Cilj radionice je, u skladu s uputama ministarstva , očuvati i osigurati prenošenje kulturnog dobra na mlađe naraštaje. Upravo iz toga razloga Centar za kulturu Pag okupio je stručnjake iz toga područja koji će tijekom radionice mladim Paškinjama i Pažanima prenijeti vještine tradicijskog pjevanja. Radionicu vode prof. Jure Maržić i prof. Ivo Bosna.
„ Počeli smo s radom radionice kojoj je cilj očuvati originalnost tradicijskih pjevanja, a po naputku Odjela za folkloristiku ministarstva kulture koje traži da se pjeva po notnim zapisima čiji sam autor i koji su bili jedan od temelja zaštite. Napjeve treba štititi kao povijesnu vrijednost u čemu nam pomaže Centar za kulturu Pag uz podršku Ministarstva kulture" – rekao je prof. Maržić.
Ministarstvo kulture RH je na prijedlog Centra za kulturu i informacije Pag, a na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, donijelo je 2013. godine rješenje kojim je zaštitilo tradicijska pjevanja na otoku Pagu. Tradicijska pjevanja obuhvaćaju muški i ženski (ljubavni) pučki napjev, svatovski napjev (mantinjada), karnevalski napjev, pivanje na par, pivanje po svajsku i pivanje na kanat, a zajednički naziv svih navedenih pjevanja zaštićen je kao „Tradicijska pjevanja otoka Paga".
„ Za sada na radionici sudjeluje pet parova što je izuzetno dobar odaziv od strane mladih ljudi. Za nas je važno da se tradicija pjevanmja pučkih napjeva održi i da mladi ljudi njeguju tu tradiciju. „ – rekla je ravnateljica Centra za kulturu Dijana Vuleta.
U sklopu radionice održat će se i predavanje na temu tradicijskih pjevanja u kojem će sudjelovati predstavnici Ministarstva kulture i profesori pjevanja.

0
0
0
s2smodern