Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je odluku kojom se hitno zabranjuje branje smilja na svim otocima dok je na ostalim dijelovima obale jesenski dio sakupljanja skraćen za 45 dana.
Smilje se, kako Ministarstvo navodi u priopćenju, sakupljalo čupanjem cijelih biljaka iz korijena, a ne rezanjem vršnih dijelova biljaka čime se devastirala ne samo vrsta već i njezino stanište. Ministarstvo je stoga, nakon konzultacija s Državnim zavodom za zaštitu prirode, skratilo jesenski dio sakupljanja za 45 dana te u cijelosti zabranilo sakupljanje na otocima.
Branje smilja na otocima zabranjeno je jer su otočki pašnjaci, na kojima, između ostaloga samoniklog bilja, raste i smilje, važni za stočarstvo i pčelarstvo.
Dodatni problem nastao je zato što skupljači nisu tražili suglasnosti vlasnika zemljišta na kojem su sakupljali, što su rješenjem ministarstva nositelji dopuštenja bili obvezni, te su ulazili u maslinike, vrtove, rušili su suhozide puštajući stada ovaca van, nanoseći tako goleme štete vlasnicima zemljišta, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Osim toga, otoci Pag, Krk, Rab, Cres i Lošinj su dio područja ekološke mreže Natura 2000 gdje je jedan od ciljeva očuvanja upravo taj stanišni tip.
Navodi se da će se navedeni uvjeti propisati rješenjima kojima se djelomično ukidaju prethodno izdana rješenja za sakupljanje smilja. Rješenje o djelomičnom ukidanju bit će dostavljeno svakoj fizičkoj i pravnoj osobi koja je dobila rješenje za sakupljanje smilja u ovoj godini. Izmijenjena rješenja tako će dobiti 29 pravnih i fizičkih osoba koje su tražile i dobile dopuštenje za sakupljanje smilja u 2014. godini.

0
0
0
s2smodern