IMGP4121Prigodom obilježavanja Dana Grada u Kneževom dvoru održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su nazočili Davor Lonić, izaslanik župana Stipe Zrilića i pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije, Branko Hrg, saborski zastupnik i gradonačelnik prijateljskog grada Križavaca, Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, Josip Zubović, načelnik Kolana, Ivo Pogorilić, načelnik Povljane te mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života. Sjednicu je otvorio Vjekoslav Šljivo, predsjednik Gradskog vijeća, a o učinjenom i o planovima govorio je gradonačelnik Željko Maržić.


"Pag dijeli, nažalost, sudbinu mnogih hrvatskih gradova po pitanju financijske situacije tako da smo najviše napora uložili upravo u konsolidaciju gradske blagajne s obzirom na zatečena dugovanja. Prioritet smo dali plaćanju obveza za kapitalne investicije, a u pripremi je izrada strateškog plana razvoja Grada Paga. ", rekao je između ostalog paški gradonačelnik i nastavio:
"S predstavnicima Hrvatskih cesta dogovorena je rekonstrukcija pojedinih dionica državnih cesta, a posebno me veseli što konačno kreće izgradnja zaobilaznice grada Paga na koju smo čekali od davne 2002. godine. Paralelno s tim, dogovorili smo izradu projektne dokumentacije i to glavnih projekata za rekonstrukciju i prenamjenu prva tri Magazina soli, a u pripremi je izrada projektne dokumentacije za kompletno područje Magazina soli i kontaktnog područja te projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića. Također, inicirana je izrada projektne dokumentacije za fekalnu kanalizaciju za ostala naselja na području Grada. Projekt izgradnje nove srednje škole kandidiran je za dobivanje sredstava Ministarstva. Zadovoljni smo što država participira i podupire naše programe - glavnu cestu i njen prolaz kroz Pag kroz Hrvatske ceste, zatim obnovu Fortice kroz Ministarstvo kulture, projekt štedljive i eko rasvjete kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Dogovorena je izrada pet idejnih projekata temeljem kojih ćemo zatražiti sredstva EU fondova. Pred osnivanjem je LAG – lokalna akcijska grupa za područje cijelog otoka radi kvalitetnijeg planiranja i lakšeg dobivanja sredstava EU fondova.Poseban naglasak stavljam na mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma i pratećih sadržaja na bazi ljekovitog blata – peloida iz paške uvale i ono na čemu radimo je rješavanje imovinsko pravnih odnosa na potencijalnom zemljištu za izgradnju zdravstveno lječilišnog centra. Svjesni smo da se teško živi, da su građani nestrpljivi, ali isto tako da stvari i stanje, nažalost, nije moguće promijeniti preko noći, da je za sve potrebno vrijeme. Ono što nam daje nadu jest da se u Pagu proizvodi vrhunski sir, janjetina, med, Paška Solana proizvodi cvjetnu sol, paška čipka je na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a kao jedno od sedam nematerijalnih kulturnih dobara iz Hrvatske. Upravo specifičnosti i posebnosti na području Grada trebamo poticati i brendirati, a prema logici stvari, država će to i poticati. Upravo mnoge prirodne i kulturne specifičnosti i posebnosti Grada i bogato kulturno nasljeđe koje još nisu dovoljno ili uopće nisu iskorištene, otvaraju nam mogućnosti daljnjeg razvoja", naglasio je Maržić.

IMGP4137IMGP4134IMGP4138IMGP4152IMGP4150IMGP4155IMGP4159


Davor Lonić je u svom govoru rekao: "Prirodna ljepota sol, janjetina, čipka ono je što možemo suvremenim rječnikom nazvati brand otoka Paga. Ovdašnji žitelji to dobro znaju i već desetljećima svoj razvoj grade na tome. Na području Grada Paga dosta smo ulagali u područje kulture, sporta i školstva. Posebno ističem suradnju s časnim sestrama benediktinkama čiji rad na očuvanju kulturno – povijesne baštine smo pomogli s pedesetak tisuća kuna. Velika ulaganja su bila i za OŠ "Jurja Dalmatinca" gdje je za sanaciju krovišta sportske dvorane, sanaciju i uređenje sanitarnih čvorova Područne škole Povljana te izradu idejnog projekta za rekonstrukciju i adaptaciju školske zgrade u Pagu utrošeno oko 560 tisuća kuna. Iz Županijskog proračuna sa 37 tisuća kuna financirana je izrada studije izvodljivosti za Srednju školu "Bartola Kašića".U prošloj godini pomogli smo TZ Grada Paga sa 25 tisuća kuna za pripremu turističke sezone te sudjelovanje na sajmovima. "
Iskrene čestitke u ime svojih jedinica lokalne samoprave uputili su Branko Hrg, Ante Dabo, Ivo Pogorilić i Josip Zubović

IMGP4141IMGP4187IMGP4202


Najsvečaniji trenutak je bio dodjela zahvalnica gradonačelnika koje su ove godine uručene trojici članova SRD "Orada" Pag i to Janu Bukši i Danijelu Grašu, članovima reprezentacije Hrvatske u kategoriji U-16 u sportskom ribolovu za osvojeno ekipno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u španjolskom gradu Mellili i Filipu Bukši, članu reprezentacije Republike Hrvatske u kategoriji U-21 za osvojeno ekipno četvrto mjesto i sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i Španjolskoj. Dobitnici zahvalnice su Gradska glazba Pag za 90. godina uspješnog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u kulturnim događajima na području Grada Paga, "Paška sirana" za izuzetne uspjehe u proizvodnji i kvaliteti sira otoka Paga na hrvatskom i stranom tržištu i Dječji zbor "Vijolice" za uspješno djelovanje zbora i predstavljanje Grada Paga kroz veselu dječju pjesmu.
U programu svečane sjednice sudjelovala je i klapa "Sol".

 IMGP4205IMGP4117IMGP4120

0
0
0
s2smodern