IMG 8632U organizaciji Grada Paga u Kneževom dvoru održana je tribina pod nazivom "Poduzetnički impuls s posebnim osvrtom poticanja poduzetništva žena" pred četrdesetak zainteresiranih.
O mjerama ¨Poduzetničkog impulsa 2014." govorila je Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.
Istaknuta je važnost i cilj programa, stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja te poticanje inovacija.
Poduzetnički impuls 2014. sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova EU, a koji su Hrvatskoj postali dostupni njenim članstvom u EU. Poduzetnici s područja Zadarske županije prošle su godine u Poduzetničkom impulsu sudjelovali s 49 potpora, u iznosu od 3,1 milijun kuna.
Javni poziv objavljen je 15. veljače 2014. godine, no prve prijave moguće je predati tek od 31. ožujka 2014. Trajanje Javnog poziva je do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. listopada 2014. godine. Ukupni proračun Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu iznosi 1.265.648.165 kn.
Zdenka Lončar poseban je naglasak stavila na novosti u odnosu na 2013. godinu koje se odnose na manji broj potpora, ali veće vrijednosti, zatim smanjenje obujma tražene dokumentacije (obaveza pribavljanja samo četiri dokumenta što je za poduzetnika značajna ušteda), trajanje projekata produženo je na godinu dana, a prihvatljivi su projektni troškovi od datuma podnošenja prijave s time da će se 80% iznosa odobrene potpore poduzetnicima isplaćivati po zaključenju ugovora. Također, povećana je transparentnost i vidljivost putem info kampanja, te je unaprijeđeno
praćenje i procjena učinaka Poduzetničkog impulsa.
IMG 8633"Nemojte odustati od čitanja dokumenta bez obzira što su nezanimljivi, označite ono što vam je važno, ali i ono što ne razumijete. Projekt mora biti održiv i ekonomski isplativ.", rekla je Lončar i pojasnila pojedine mjere poput obrazovanja za poduzetnike, poduzetništva za žene te je govorila o mogućnostima i prednostima osnivanja zadruga.

Nakon izlaganja sudionici su mogli postaviti pitanja. Svi dodatni upiti mogu se uputiti u pisanom obliku putem obrasca na internetskim stranicama www.minpo.hr, gdje će biti objavljeni i odgovori.
Tribini su bili nazočni Renata Sabljar Dračevac, gradonačelnik Željko Maržić i dogradonačelnik Dario Grašo

0
0
0
s2smodern