IMG 09051Od 20. do 23. rujna 2012. godine u gradu Lepoglavi održao se 16. Međunarodni festival čipke, Lepoglava 2012. U sklopu festivala predstavljene su stare i nove čipkarske tradicije raznih zemalja Europske unije. Festival čipkarstva i ove godine se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

IMG 09081Lepoglavska čipka je uz pašku i hvarsku čipku proglašena i zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro pri UNESCO-u. Uz izlagače iz Hrvatske, u Lepoglavi su se predstavile i najljepše čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske,Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije.

Pašku čipku na festivalu u Lepoglavi predstavile su časne Benedikte iz Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu. Na 16. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi prisustvovali su gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Tino Herenda.

0
0
0
s2smodern