Centar za kulturu i informacije Pag i Astronomski klub "Algol-Pag" u petak, 16.3.2012. u Kneževom dvoru organiziraju predavanja na temu "Šetnja sunčevim sustavom" i "Mogućnost života na zemlji" . Predavači su članovi Akademskog astronomskog društva Rijeka. Prvo predavanje „Šetnja sunčevim sustavom“ počinje u 18:00 sati, a nakon stanke u 19:00 sati slijedi drugo predavanje „Mogućnost života na zemlji“. Nakon odslušanih predavanje moći će se promatrati nebo teleskopom uz stručnog voditelja promatranja.

Šetnja Suncevim sustavom – Na kojem je planetu najtoplije? Gdje se nalazi najveća planina u Sunčevom sustavu? Koliko je velik Sunčev sustav? Upoznajte našu planetsku obitelj kroz zanimljive usporedbe i slikovite prikaze.

Mogućnost života izvan Zemlje – Predavanje otkriva kako se razvio život na Zemlji te koji su objekti Sunčevog sustava pogodni za razvoj raznih oblika života. Kako se pronalazi sve veći broj planeta izvan našeg Sunčevog sustava, saznajte je li neki od njih pogodan za život i što nam govore najnovija istraživanja.

Akademsko astronomsko društvo – Rijeka osnovano je 1974. godine. U proteklih 36 godina Društvo je uspješno organiziralo brojna predavanja, promatranja teleskopima, prezentacije, tečajeve, izložbe, stručne ekskurzije, a sudjelovalo je i u organizaciji raznih manifestacija kao što su Festival znanosti (2004.-2011.), Noć ulične astronomije (2007.-2011.), Noć muzeja (2010.-2012.) i sl. Članovi Društva osvajali su brojne nagrade na raznim natjecanjima, a primili smo i brojna priznanja za naš rad u popularizaciji astronomije i edukaciji mladih astronoma.

Najveća želja članova Društva, još od njegova osnivanja, bila je izgradnja zvjezdarnice, što je ostvareno 18. svibnja 2001. godine kada je svečano otvorena Riječka zvjezdarnica. Danas se objekt zove Astronomski centar Rijeka te uz zvjezdarnicu obuhvaća i planetarij, koji je sagrađen 2008./2009. prilikom obnove i proširenja objekta. U projekte i aktivnosti AAD-a Rijeka uključeno je više članova Društva, a vode ih nekoliko iskusnih članova koji imaju dugogodišnji staž u astronomiji te su svi iskusni predavači i voditelji promatranja.

Centar za kulturu i informacije Pag

0
0
0
s2smodern