Grad Pag tijekom jutarnjih sati posjetilo je izaslanstvo slovenskog mjesta Podčetrtek. Općina Podčetrtek je poznata po tome što je od predpristupnih fondova Europske Unije još 2005 godine dobila oko 170 milijuna eura te ih uspješno uložila u razvoj Općine Podčetrtek koja broji oko 3 400 ljudi.

S obzirom na iskustva koje Općina Podčetrtek ima u dobivanju sredstava iz predpristupnih fondova Europske Unije, gradonačelnik mjesta Podčetrtek ujedno i predsjednik Turističke zajednice Slovenije Peter Misija održao je kratku prezentaciju o načinima dobivanja novčanih sredstava potpore iz predpristupnih fondova Europske Unije. Tijekom prezentacije gospodin Peter više puta je naglasio bitnost uzajamne suradnje koja može višestruko povećati šanse za dobivanje sredstava iz predpristupnih fondova Europske Unije. Prema njegovim riječima „Svi igrači u utakmici za sredstva EU moraju igrati za istu momčad i pucati na isti gol“, jedino je to pravi način s kojim se može ostvariti rezultat te dobiti sredstva predpristupnih fondova. Iako mjesto Podčetrtek broji svega petstotinjak stanovnika, prema rezultatima Turističke zajednice samo u mjestu Podčetrtek dnevno se ostvari oko 1000 noćenja.

Također u radnom posjetu Gradu Pagu bio je Darko Šeleker , te direktor firme Terme Olimpia i predsjednik Turističke gostinske komore Slovenije Zdravko Počivalšek, koji je predstavio svoja iskustva u dobivanju novčanih sredstava potpore iz predpristupnih fondova Europske Unije. U svom izlaganju gospodin Počivalšek naglasio je suradnju koja se mora ostvariti između javnog i privatnog sektora kako bi se moglo polučiti što bolje rezultate u turizmu. Prema predviđanjima gospodina Počivalšeka, „moderni turizam“ ne zasniva se više na čistim plažama i kristalno čistom moru, već turisti za svoje destinacije biraju ljetovališta s brojnim zabavnim i kulturnim sadržajem. Osobitu pažnju posvetio je lječilišnom turizmu koji bi se s obzirom prosječnu starosnu dob i platežnu moć stanovnik europskih zemalja trebao razvijati u narednim godinama. Prilikom izlaganja gospodin Počivalšek osvrnu se i na trajanje turističke sezone koja bi se trebala produžiti na čitavu godinu (12 mjeseci) jer je samo na takav način moguće ostvariti kvalitetne rezultate.

Izlaganju izaslanstva mjesta Podčetrtek odazvao se veliki broj predstavnika firmi i udruga iz grada Paga koji su tijekom izlaganja mogli postavljali pitanja te se savjetovati o konkretnim načinima potraživanja sredstava iz predpristupnih fondova Europske Unije. Gostujuće izaslanstvo primio je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin i potpredsjednik Gradskog vijeća Davorin Fabijanić. Gradonačelnik Fabijanić zahvalio se na prezentaciji i prenesenim iskustvima u stjecanju sredstava iz predpristupnih fondova koju nam pruža mjesto Podčetrtek. Nakon izlaganja dogovorena je daljnja suradnja između Grada Paga i mjesta Podčetrtek te nastavak ostavrivanja projekata između Grada Paga i firmi koje sudjeluju u realizaciji izgradnje muzeja i izložbenih prostora, čija bi se realizacija omogućila uz potporu fondova Europske Unije.

0
0
0
s2smodern