5. prosinca u Šibeniku, u sklopu konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2024., gradonačelnik Grada Paga, Ante Fabijanić u ime Benediktinskog samostana Sv. Margarite, preuzeo je prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP) koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo za iznimne proizvode samostana.
Benediktinski samostan Sv. Margarite primio je oznake za svoje tradicionalne proizvode:
Paški baškotin, autentični biskvit s jedinstvenim okusom i dugom tradicijom,
Koludrašku štriku, ručno rađenu slasticu koja oduševljava kvalitetom i unikatnošću,
Paške rafajole, delicije od prhkog tijesta s nadjevom od oraha,
Kolacić, mekano pecivo s aromom anisa, omiljeno među otočanima i posjetiteljima,
Pašku čipku, vrhunsku rukotvorinu koja je simbol umjetničkog izraza i tradicije grada Paga.
Ova priznanja koja se dodjeljuju na razdoblje od pet godina, dodatno naglašavaju važnost očuvanja izvornih otočkih proizvoda, njihov značaj za kulturnu i turističku promociju grada Paga te ističu iznimnu kvalitetu i autentičnost proizvoda samostana Sv. Margarite, koji kroz generacije čuva bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu.
Gradonačelnik Fabijanić izrazio je ponos na trud i predanost svih koji su uključeni u očuvanje paške tradicije te naglasio kako ove oznake doprinose ne samo lokalnom razvoju već i jačanju prepoznatljivosti grada Paga na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
„Iznimno sam ponosan na trud i predanost časnih sestara koje kroz svoje proizvode osim što objedinjuju autentičnost i vrhunsku kvalitetu, prenose stoljetnu tradiciju te doprinose prepoznatljivosti našeg grada. Grad Pag sada s ponosom nosi titulu grada s rekordnim brojem ovih prestižnih oznaka, potvrđujući svoju poziciju kao središta kulturne, tradicijske i gastronomske izvrsnosti. Ovaj povijesni trenutak dodatno potvrđuje bogatstvo otočke baštine i važnost lokalnih proizvođača u očuvanju izvornosti i kvalitete.” - izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.
Uz Benediktinski samostan, Paška solana, jedan od najstarijih i najvažnijih proizvođača soli u regiji, također je dobila oznaku HOP za Liniju proizvoda paške soli, prepoznatu po vrhunskoj kvaliteti i neizostavnu u domaćinstvima diljem Hrvatske. Oznaku HOP dobila je i SŠ Bartula Kašića i Učenička zadruga Slani škoj za knjižicu tradicionalnih recepata „Ca, ča što se nekad kuhalo na našem otoku”, projekt „Pag na meniju” te svijeće s mlijekom paške ovce.
Čestitamo svim dobitnicima i zahvaljujemo im što promiču vrijednosti našeg grada i otoka Paga!