394036736 1083756109474451 5386521593401652649 n

Udruga Volim Vlašići u suradnji sa partnerima Udrugom Žene za otok Krk i Poljoprivrednom zadrugom otoka Krka, 20 listopada 2023. organizirala je studijsko putovanje u Krk u sklopu projekta V.U.N.A. Bila je to prilika za upoznavanje s primjerima dobre prakse; prikupljanja, obrade i korištenja vune na otoku Krku, povezivanje i suradnju udruga, institucija, OPG-ova i žena poduzetnica oba otoka.

Na studijskom putovanju sudjelovali su učenici i profesori Učeničke zadruge Slani Škoj SŠ Bartula Kašića, članovi Udruge proizvođača Paškog sira: OPG Franjo Zubović, OPG Branimir Čemeljić, Obrt A&S te predstavnice Paške sirane, Wine and Cheese bara Trapula, Woolly Handmade, TZ Općine Kolan i LAG-a Mentorides.

U Krku su se predstavili Jovana Ćutul, predsjednica Udruge Žene za otok, Maja Kirinčić, voditeljica LAG-a Kvarnerski otoci, Dejan Kosić, tehnički direktor Ponikve, Eko otok Krk te članice udruge Žene za otok - Ivana Prah, Jasminka Gršković i Zvjezdana Depikolzvane sa svojim proizvodima od vune, keramike i prirodne kozmetike.

Karla Škorjanc iz PZ Otok Krk predstavila je rad i aktivnosti poljoprivredne zadruge te održala predavanje o korištenju vune, na koji način se na Krku prikuplja i obrađuje. Vuna je zbog svojih svojstava definitivno sirovina budućnosti, a zaključak predavanja je da njezino vrijeme ponovo dolazi. Nakon upoznavanja i predavanja organiziran je posjet OPG-u Jasminke Gršković koji nosi oznaku HOP - Hrvatski otočni proizvod gdje su sudionici degustirali krčko maslinovo ulje i ekološku vrbničku žlahtinu te saznali informacije o proizvodima koje proizvode; antistres kuglice, kuglice za sušilicu od vune te razne ukrasne i dekorativne predmete od filcane vune. Obišli su Interpretativni centar maritimne baštine koji promovira pomorstvo i tradicijsku brodogradnju otoka Krka, a na kraju putovanja posjetili OPG Magriž i siranu obitelji Mrakovčić gdje su imali priliku degustirati sireve i ostale proizvode iz njihove proizvodnje.

U sklopu studijskog posjeta za potrebe Učeničke zadruge Slani škoj nabavljena je bio vuna iz PZ otoka Krka koju će učenici i profesori Srednje škole Bartul Kašić koristiti u daljnjem radu Učeničke zadruge Slani Škoj.

„Ovim putem još jednom zahvaljujemo domaćinima - Udruzi Žene za otok Krk i PZ otoka Krka te pokroviteljima Studijskog putovanja UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije i Turističkoj zajednici Grada Paga. Bilo je to krasno i inspirativno putovanje, V.U.N.A. je povezala dva otoka, a kako će se klupko rasplesti i ispreplesti svoje niti, saznat ćemo uskoro. Vjerujemo da je to tek početak duge i uspješne otočke suradnje.“ – izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

„Na ovom studijskom putovanju učenici i nastavnice dobili su uvid u važnost međusektorskog povezivanja i zajedničkog djelovanja otočana na razvijanju svog poslovanja, ali i rješavanju nekih zajedničkih problema. Vjerujemo da su naši učenici puno naučili kroz ovaj projekt, ali i dobili neke ideje za samostalne poslove nakon završetka obrazovanja.“ – rekla je Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića iz Paga.

Projekt "V.U.N.A. – Vuna u našim aktivnostima“ provodi se o 1. ožujka do 31. prosinca 2023. i namijenjen je iskorištavanju ovčje vune u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode te jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga. Kroz razne aktivnosti (radionice filcanja, pletenja vune, uređenje vrta u školi) odnosno edukacijom učenika, profesora SŠ Bartola Kašića te šire lokalne zajednice osvijestili smo ih kako vuna nije otpad već korisna sirovina. Aktivnosti provedene u Srednjoj školi B. Kašića u Pagu financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu Javnog poziva za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2022. godini.

<<< Fotogalerija >>>

0
0
0
s2smodern