DSC06634 Large

U organizaciji udruge Volim Vlašići u nedjelju, 31. srpnja 2022. godine u Vlašićima na otoku Pagu održan je 5. Sajam otočnih proizvoda „Od Luna do Fortice“.
U Vlašićima se okupilo 22 izlagača, lokalnih proizvođača, OPG-ova, nositelja HOP oznake, tvrtke, obrti, udruge i zadruge s otoka Paga koji su domaćim i stranim posjetiteljima prezentirali otočne proizvode, gastro ponudu te bogatu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu (stare napjeve, recepte, alate, zanate i običaje).

Posjetitelji su uživali u vrhunskim otočnim proizvodima i gastronomskim delicijama; siru, vinu, medu, školjkama i ribi, a održana je i lutrija sa bogatim nagradama izlagača.
U zabavnom programu nastupila je klapa SOL, Dubravko Pernjak i Emil Oštarić, pivači na kanat iz Kolana, a održana je i revija tradicijske odjeće, vlašićanske ženske nošnje u izvedbi udruge Kissa.

Pivači na kanat
Pivanje na kanat je vrst dvoglasnog pjevanja sa završecima u unisonu, koje pripada najstarijem sloju glazbene baštine otoka Paga. Izvode ga dva muškarca ili dvije žene, rijeđe i muškarac i žena. Prema tematici razlikuju se domoljubne, ljubavne, rugalice i protivne pjesme. Pivanje na kanat 2009. godine uvršteno je u Registar kulturnih dobara RH.

Vlašićanska ženska nošnja sastoji se od košulje, vuštana, travese, pasa i vacola. Nakit su rećini. Dijelovi košulje zovu se rukavi, stan i krilo. Stan je gornji dio košulje, ima ovratnik i dublji prorez sprijeda na prsima. Suknja može biti različitih boja, a sastoji se od dva dijela: uplećak i suknja. Uplećak nema rukava, već samo otvore za ruke. Za uplećak je prišivena nafaldana suknja. Donji rub suknje ukrašen je dvjema vrpcama: jedna je pasman (žene su je nekad dobavljale iz Venecije), a druga se zove pocva i crvene je boje. Na suknju se veže travesa, preko toga ide pas ili pojas. Glava je prekrivena vacolom, bijelom platnenom maramom.

Izlagači:
1.OPG Vidas, Novalja (HOP)
Paški sir, maslinovo ulje
2. OPG Franjo Zubović, Kolan
Paški sir
3. Lemoncake kućna radinost, Pag
Ručno rađeni suveniri od naplavina
4. Učenička zadruga Slani škoj, SŠ Bartula Kašića, Pag (HOP)
Pandešpanj, magneti, knjižica recepata, nakit od paške čipke
6. NATURA LUNA – (Nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod-HOP)
Prirodna kozmetika, čaj od lista masline
7. Volim Vlašići, Vlašići
Suveniri Volim Vlašići
8. OPG Davorka Tičić, Povljana
Vino Gegić
9. Kantun kreativnog nereda, Vlašići
Unikatni rad: suveniri i umjetnička djela
10. OPG Antun Škunca, Novalja
Eterična ulja, macerati, prirodna kozmetika
11. Vina otoka Paga, Pag (HOP)
Vina, lozovača, travarica, vermouth, kvasina
12. OPG Tonći Rumora, Povljana
Domaće voće i povrće; povljanski pomidori, paprike, tikvice, krastavci, balancane, mahune, suhe smokve, krumpiri, kapula, češnjak
13. OPG Oštarić Emil, Kolan
Paški sir, paška ovčja salama
14. Madeliefie Art, Miškovići
originalne slike u akrilu malih formata, art printevi malih formata, majice sa printom slika, kišobrani
15. OPG Nediljko Baričević, Lun
Med od kadulje, suveniri od maslinovog drva
16. Adriatic Shell j.d.o.o., Stara Povljana
Dimljene dagnje, marinirane dagnje, Coral wine
17. OPG Rudi Tangar, Mandre
Med
18. KUD Sv. Jeronim, Vlašići
Suveniri od vune, čarape
19. Solana Pag, Pag (HOP)
Paška sitna i krupna sol, sol za perilice suđa, cvijet soli
20. Udruga Paška alka, Pag
Paška čipka, nakit od paške čipke
21. TO Natura, Pag
Prirodna kozmetika
22. Nada Ventures j.d.o.o., Povljana
Rukavice za zaštitu od sunca

Pokrovitelji Sajma su: TZ Grada Paga, Grad Pag, TZ Grada Novalje, Grad Novalja, TZ Općine Povljana, Općina Povljana, TZ Općine Kolan, Općina Kolan, Zadarska županija-UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Udruga Poslovni Klaster HOP (Hrvatski Otočni Proizvod).

„Nakon dvije godine pauze organizirali smo 5.-ti jubilarni Sajam na kojem se okupio velik broj otočnih proizvođača i posjetitelja koji su uživali u ugodnoj atmosferi, otočnim delicijama i klapskoj pismi. Najveću pozornost privukle su cure u vlašićanskoj nošnji koje su za ovu priliku nosile modnu reviju tradicijske odjeće u izvedbi udruge Kissa. Ovaj Sajam izvrsna je prilika da se na jednom mjestu prezentira naše otočno blago, trud i rad svih otočnih proizvođača te vrhunska kvaliteta naših proizvoda. Ovim putem zahvaljujemo svim izlagačima, sudionicima, posjetiteljima i pokroviteljima. Vidimo se i sljedeće godine na 6.-om tradicionalnom Sajmu otočnih proizvoda 'Od Luna do Fortice' u Vlašićima!”, poručili su organizatori iz Udruge Volim Vlašići.
Nima, nima do otoka Paga, sve od Luna doli do Fortice...

Foto: Nadio Kralj
Fotogalerija: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2226496514197840&type=3

DSC06634
DSC06553
DSC06614
DSC06799
DSC06253
DSC06270
DSC06267
DSC06250
DSC06285
DSC06306

0
0
0
s2smodern