foto by tjstudio 36

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine održana je proslava Svetog Trna u gradu Pagu. Svečano misno slavlje u Zbornoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.


Svetoj misi nazočili su hrvatski vitezovi, počasni čuvari relikvije, svećenici i uzvanici Ivan Šimunić predstavnik Zadarske županije, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga te mnogobrojni vjernici i hodočasnici.
Nakon svete mise koju je u prepunoj i svečano ukrašenoj Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij, održana je i velika procesija sa sv. Trnom kroz grad Pag, i to po prvi puta nakon što je 2019. godine obnovljena pobožnost javnog čašćenja svetog Trna.
Sveti Trn se u prošlosti na Pagu izuzetno štovao jer je postojalo vjerovanje da molitva sv. Trnu pomaže da godina bude rodna i procesijom bi se obavljao blagoslov polja. Oni su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.
Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u pariškoj katedrali Notre Dame i jedini su koji posjeduju rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima. Sva trojica jednako su rekli o Svetom Trnu: „Esse de corona Domini!” Jest s krune Gospodnje!
Sveti Trn je donio 1443. godine donio benediktinac fra Ivan Tutnić kao zavjetni dar svojoj sestri koludrici Mariji na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Paške koludrice već sedam stoljeća brižno čuvaju Sv. Trn unutar zidina svojeg samostana u gradu Pagu gdje se svakodnevno mole za dobro duša, Crkve, domovine i svijeta.

fotobytjstudio-6
fotobytjstudio-5
fotobytjstudio-4
fotobytjstudio-2
fotobytjstudio-3
fotobytjstudio
fotobytjstudio-62
fotobytjstudio-61
fotobytjstudio-60
fotobytjstudio-59

Foto by Jure Orlić

0
0
0
s2smodern