3. Zadar Organ Festival Veličanstvenih devet

Koncert ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina i austrijskog Oberton String Octeta u Pagu

Ovoga petka, 17. rujna s početkom u 20 sati, Zadar Organ Festival na kratko seli u atrij Kneževog dvora u Pagu. U tom gradu, poznatom po velikom broju ljubitelja glazbe, predstavit će se nagrađivani ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin i austrijski Oberton String Octet.

 

Suradnja ruskog orguljaša i austrijskog gudačkog okteta prilični je odmak od ustaljene glazbene tradicije gdje orgulje igraju ulogu pratnje ili baroknog „bassa continua“. U ovom se slučaju radi o ravnopravnom dijalogu dvije zasebne zvučne sile, o koketiranju gudačkog s bogatim zvukom orgulja, te o reinterpretaciji djela J. S. Bacha, T. Albinonija i A. Piazzolle na posve neuobičajen način.

Prije dvije godine, Aleksej Vilegžanin predstavio se zadarskoj publici u dvorani Kazališta lutaka, tom prilikom u suradnji jazz ansambla Flipside Tale. Već je tada svojom prvoklasnom vještinom i izrazitom muzikalnošću snažno osvojio simpatije slušatelja, koji su glazbenike po završetku predstave nekoliko puta vratili na pozornicu upornim pljeskom. Tom je prilikom, ali i godinu nakon u projektu „Muzika i misli“ s Enesom Vejzovićem, pokazao kako je riječ o izvanserijskom orguljašu koji ne preže pred granicama tradicije, već svjesno izlazi iz okvira ostavljajući još snažniji umjetnički dojam.

S druge strane, austrijski Oberton String Octet naveliko je hvaljen u kritikama diljem Europe. Sastavljen je od osam mladih glazbenika koji potječu iz cijelog svijeta. S obzirom na to da je oktet pomalo neuobičajen broj za gudački sastav, ti mladi glazbenici tim više uživaju u izazovima i mogućnostima svog ansambla. Na svojim koncertima nastoje ponuditi što različitiju paletu mogućnosti oslanjajući se na osam gudačkih instrumenata. U ansamblu zamjetnih kulturoloških razlika, mlade glazbenike ujedinjuje zajednički cilj: izvoditi koncerte najviše umjetničke razine na lokalnim i međunarodnim pozornicama, te promicati ideju zajedništva kroz glazbu.

Ulaz na koncert je besplatan, uz dobrovoljnu donaciju. U slučaju kiše, koncert će se održati unutar Kneževog dvora.

0
0
0
s2smodern