Radio Pag franjevacki samostan

Jučer je u Gradskoj knjižnici u Benkovcu održana završna konferencija projekta "Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije" čiji cilj je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom s kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti.


Kulturna dobra obuhvaćena ovim projektom su Zavičajni muzej Benkovac, Rimska vila s mozaicima iz 1. st. u gradu Ninu te ostaci franjevačkog samostana pri Crkvi Marijina uznesenja u Starom gradu Pagu. Projektom je planirana rekonstrukcija franjevačkog samostana i uređenje Interpretacijskog-multimedijskog centra sa smještajem u Starom gradu u Pagu koji predstavlja edukacijski kompleks, jedinstveno i međunarodno prepoznatljivo mjesto učenja „na terenu“ otvoreno širokom krugu disciplina sa posebnim fokusom na arheologiju, etnologiju i teologiju. Također, jača se svijest lokalne zajednice i pridonosi ugledu Grada Paga kao grada kulture.
Projekt je obuhvaćao pripremu dokumentacije za obnovu i uređenje pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, razvoj sustava interpretacije i valorizacije kulturne baštine, izradu programa kulturnih događanja, promociju i jačanje poduzetništva kao i upravljanje, promociju kulturne rute. Projektna dokumentacija za sve planirane objekte je spremna, dobivene su građevinske dozvole za obnovu i muzeološko uređenje sva tri kulturna dobra te se čekaju novi natječaji za prijavu.
Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna, a stopa financiranja je 72 % i iznosi 3.754.705,90 kuna. Projekt je započeo 1. listopada 2018. godine i traje do 1. listopada 2020. godine.
Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac.

0
0
0
s2smodern