Letavica

Ronilački centar Foka d.o.o. organizira donatorsko ronjenje na arheološkom nalazištu Letavica u blizini Šimuna na otoku Pagu, u subotu, 5. rujna 2020. godine s početkom u 11 sati. Cilj donatorskog ronjenja je prikupljanje sredstava za istraživanje antičkog brodoloma koje će se održati u vremenu od 19.-27. rujna 2020. godine.


Nalazište Letavica leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.
"Svi koji nisu ronili na Letavici, lokaciji antičkog brodoloma, a još k tome žele pomoći u očuvanju kulturne baštine, evo prigode da sudjeluju u donatorskom ronjenju. Naime u subotu, 5. rujna voditi ćemo sudionike na ronjenje po cijeni koju oni sami žele platiti, a sva sredstva će ići na račun kao donacija za istraživanje kako bi se došlo do novih spoznaja o samom nalazištu. Stoga pozivamo klubove, prijatelje, tvrtke, udruge, arheologe, ljubitelje povijesti, ronjenja, ljude koji vole otok Pag i sve koji žele pomoći." - istaknuo je Vedran Dorušić, organizator i voditelj donatorskog ronjenja iz ronilačkog centra Foka.
Informacije i prijave za sudjelovanje primaju se na mail: [email protected]
Nakon ronjenja organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu i druženje uz paški sir i ostale delicije s otoka Paga.

 Pokrovitelj istraživanja: Turistička zajednica Grada Paga

Sponzori: Tehnomedika d.o.o., Maritim LTD Ljubljana, Dragorlux, Paška sirana d.d., Camp Village Šimuni, Foka d.o.o.


Medijski pokrovitelj: Morski.hr

Više informacija o nalazištu Letavica: https://www.discover-pag.com/hr/
Kontakt:
Vedran Dorušić, voditelj i organizator: 091 5302072

0
0
0
s2smodern