pag paski karneval 800x450 750x350

Zbog situacije sa pandemijom koronavirusa COVID-a 19 ove godine 61. Paški ljetni karneval neće se održati, ali su ga organizatori odlučili obilježiti s ciljem očuvanja tradicije održavanja Paškog ljetnog karnevala te zbog ranije dogovorenih televizijskih snimanja. Snimanje će se održati u Kuli Skrivanat od 22. do 24. srpnja bez prisustva publike.

 

"Paški ljetni karneval ima dugu tradiciju, a održava se u srpnju s ciljem obogaćivanja kulturno-zabavne ponude u gradu Pagu u turističkoj sezoni. Ove godine 61. Paški ljetni karneval neće se održati tradicionalno na pijaci već će se obilježiti u zatvorenom prostoru samo za potrebe televizijskog snimanja. Organizator karnevala ima obvezu da osigura i nadzire provođenje svih propisanih odluka, epidemioloških mjera i preporuka (održavanje socijalne distance, provođenje mjera dezinfekcije i nošenja maski) Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo." - istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

"Grad Pag kao grad kulture prepoznatljiv je po svom zimskom i ljetnom karnevalu, a ove godine tradicionalni Paški ljetni karneval slavi 61. godinu postojanja. Od strane Hrvatske udruge karnevalista proglašen je najstarijim ljetnim karnevalom u Hrvatskoj. Kako ove godine koronavirus diktira uvjete odražavanja svih manifestacija, a grad Pag poštuje odredbe mjera okupljanja, ovogodišnji Paški ljetni karneval neće se održati u obliku kako ga poznajemo. Ipak, zahvaljujući Hrvatskoj radio televiziji ovaj 61. ljetni karneval obilježiti će se na poseban način te će u povijesti biti zapisano da je održan u gradskoj kuli u zatvorenom prostoru. Poštujući epidemiološke mjere biti će prisutni samo sudionici, snimatelji i statisti koji će biti potpisani i socijalno distancirani po epidemiološkim mjerama. Molimo sve građane grada Paga, turiste i posjetitelje za razumijevanje jer je to u interesu svih nas. Veselit ćemo se u drugim, boljim danima i karnevalima" – izjavio je Dušan Herenda, karnevalist.

O Paškom ljetnom karnevalu:
Paški ljetni karneval je najstariji ljetni karneval u Hrvatskoj i svakako jedna od najatraktivnijih ljetnih zabavnih događanja na otoku Pagu. Karneval je najžilaviji dio paške tradicije. Nekada se održavao samo zimi, a od 1959. godine održava se i ljeti što je za turiste velika atrakcija. Paški zimski karneval organizira se od kraja 19. stoljeća, no, običaji “ričavac” i “Paška Robinja” mnogo su stariji te su danas dio karnevalske svečanosti. Najvažniji karnevalski dani počinju uz poznato Paško kolo i niz tradicionalnih običaja radi kojih je paški karneval zasigurno jedan od najljepših. Zadnji dan karnevala čita se Oporuka i na koncu spaljuje Marko, odnosno pust.

0
0
0
s2smodern