104431294 3856884361052313 7479779047083468839 o

U organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Društva paških čipkarica Frane Budak i Grada Paga, 19. lipnja 2020. godine u Kneževom dvoru u Pagu održan je Dan paške čipke. Na taj način skromno je obilježen 11. Međunarodni festival paške čipke koji se zbog pandemije izazvane koronavirusom ove godine nije održao.

Okupljenima su se obratili Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Budak te Marija Pećirko, ravnateljica srednje škole Bartola Kašića u Pagu. Posebna zahvala upućena je svim vrijednim i samozatajnim čipkaricama, nanama koje su godinama stvarale veliko bogatstvo i ljepotu koje je dio svjetske baštine zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro pri Unesco-u i s kojom se Grad Pag ponosi. Društvo paških čipkarica Frane Budak brine za očuvanje paškog bijelog zlata i promovira pašku čipku kako radom u Galeriji paške čipke tako i diljem svijeta. Ove godine čipkarska škola koja djeluje pri Srednjoj školi Bartula Kašića obilježava 25 godina rada. Postojanje čipkarske škole dokaz je brige da se zadrži tradicija šivanjai da paška čipka nastavlja svoj životni put.

U sklopu Dana paške čipke dodijeljena su priznanja i zahvalnice Grada Paga koje su zaslužnim udrugama i pojedincima uručili predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Ovogodišnja javna priznanja Grada Paga dodijelila je Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, a dobitnici su:

- Bojnik Mate Šavar, posmrtno, počasni građanin Grada Paga,

- UHVDR Grada Paga, u oblasti javnih i društvenih djelatnosti,

- Moto klub "Paška bura", u oblasti javnih i društvenih djelatnosti,

- Benediktinski samostan sv. Margarite, u oblasti kulture,

- KUD "Družina", u oblasti kulture.

Posebno dirljivim riječima nazočnima se zahvalila gospođa Zlata Šavar, supruga poginulog branitelja Mate Šavara u svoje i u ime svoje obitelji na priznanju.

Zahvalnice je dodijelio Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga:

- Mile Mandičić, vlasnik obrta "Antonio Tours", za obavljanje prijevozničke djelatnosti,

- Franči Bukša, vlasnik obrta "FFLAK", za obavljanje trgovačko-proizvodne djelatnosti,

- Zorica Festini, vlasnica obrta "Festini", za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i prijevoz putnika morem,

- Neli Rumora, vlasnik obrta "Motonautika", za obavljanje prijevoza putnika morem i pružanje uslužne djelatnosti,

- Anđelko Žunić, direktor tvrtke "Žuna",

- Ivo Palčić, vlasnik obrta "Ivana", za obavljanje ribarske djelatnosti,

- Zdravko Žunić, vlasnik obrta "Sikavac", za obavljanje ribarsko-turističke djelatnosti,

- Nikola Radan, vlasnik obrta "Viktorija", za obavljanje ribarske djelatnosti,

- Milivoj Fabijanić, vlasnik obrta "Milivoj", za obavljanje autoprijevozničke djelatnosti,

- Dragan Kondić, vlasnik obrta Pekarnica "Vodice", za obavljanje pekarske i trgovačke djelatnosti,

- Ivan Prekpalaj, vlasnik obrta Pekarnica "Pag", za obavljanje pekarske i trgovačke djelatnosti,

- Miroslv Bistričić, vlasnik obrta "Mirček", za obavljanje zidarsko-ribarske djelatnosti,

- Divko Pernar, vlasnik obrta "Dom", za obavljanje zidarsko-fasaderske djelatnosti,

- Mario Sabalić, direktor tvrtke "Sabalić", za obavljanje djelatnosti papirnice i knjižare,

- Rajko Peranić, za fotografiranje svakodnevnice te promoviranje grada i otoka Paga,

- Fuat Šeapi, za dugogodišnje bavljenje obiteljskom tradicijom pravljenja slastica.

Posjetitelji u sklopu Dana paške čipke mogu razgledati nekoliko izložbenih prostora u gradu Pagu u kojima su izloženi eksponati paške čipke, a to su Galerija paške čipke, Benediktinski samostan sv. Margarite te Etno kuća KUD-a Družina. Također, u crkvi sv. Jurja postavljena je izložba Srednje škole Bartula Kašića, a u Kneževom dvoru izložba članova Foto kluba „Pag“ pod nazivom „Vridne ruke moje nane“. To je izložba fotografija sastavljena od već izlaganih fotografija na festivalu čipke, a koje su poklonjene Društvu paških čipkarica. Autori fotografija su Vesna Karavanić, Radivoj Pastorčić, Aldo Meštrović, Ivan Šupraha, Nataša Vučić Tomljanović, Vesna Fabijanić, Nikola Maržić i Elvis Šmit. Na tim fotografijama vidi se kolika je vrijednost paških čipkarica koje su postale dokumentarna vrijednost za buduće naraštaje. Izložbe se mogu besplatno razgledati ujutro od 10.00 do 13.00 sati i poslijepodne od 18.30 do 21.30 sati.

Danas je na rasporedu Radionica paške čipke koja će se održati u Kneževom dvoru u Pagu s početkom u 19 sati. Radionicu će voditi čipkarica Jasna Magaš.

U sklopu Dana paške čipke nastupili su članovi KUD-a Družina, pučke napjeve su otpjevali Jure Kaurloto i Jure Kustić, članovi KUD-a Družina, a nakon dodjele zahvalnica i priznanja Gradska glazba Pag održala je prigodan koncert na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

 

0
0
0
s2smodern