Uskrs

Drage vjernici, braćo i sestre u Kristu!
Riječ Božja u vremenu fizičke udaljenosti

 

U Vazmenoj noći, ove godine, mi se kršćani nećemo okupiti oko vatre koja rasvjetljava tamu. Za mnoge će spomen na Isusovu posljednju večeru biti zasjenjen osamljenošću smrti na križu. Naše Crkve – ta mjesta okupljanja – bit će prazne, a za većinu vjernika, Presveto će biti vidljivo samo na ekranu. Nužna fizička distanca priječi put ne samo zajedništvu nego i primanju posvećenih darova kruha i vina kao i zajednici braće i sestara okupljenoj na Bogoslužje.

Ali Aleluja u izolaciji ne smije prestati! Uskrsna će radost na nove načine stvoriti zajednicu. Sada ovo vrijeme je za širenje radosne vijesti, protiv izolacije.
Osnažimo se, stoga, iskustvom i vjerom sv. Pavla, koji okovan u tamnici piše Timoteju, svom vjernom suradniku: "Riječ Božja nije okovana! Stoga sve podnosim radi izabranih, da i oni postignu spasenje, spasenje u Kristu Isusu, zajedno s vječnom slavom" (2 Tim 2, 9b-10). U svojem trpljenju za Krista, on osjeća Božju utjehu: "Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša" (2 Kor 1, 5), te i mi puni žara i oduševljenja omogućimo na najbolji mogući način da Božja Riječ mogne doprijeti do svakoga – bilo od prozora do prozora, bilo putem telefona ili Interneta i drugih medijskih sredstava!

Molimo zajedno i jedni za druge i neka Duh Sveti učvrsti našu nadu u skori susret s Uskrslim za njegovim stolom:
Žedna mi je duša Boga, Boga živoga:
O kada ću doći i Božje lice gledati?“Ps 42,3)
„I pristupit ću Božjem žrtveniku,
Bogu radosti svojoj.
Citrom ću slaviti tebe,
Bože, o Bože moj!“(Ps 43,4)
DOISTA USKRSNU GOSPODIN! A L E L U J A !

Uskrsna pripovijedanja nisu obični izvještaj, već osobno svjedočanstvo vjere koje želi ohrabriti vjeru drugih. To je svjedočanstvo Ivanovo koji vidje i povjerova». Evanđelja nam ne kažu da je Petar u tom trenutku vidio i povjerovao, nego njegova će vjera zasjati kad će na obali Tiberijadskoga jezera reći: Gospodine Ti sve znaš. Ti znaš da Te volim».
Ivan, Petar, Marija Magdalena, Toma…osjećaju da se budi novi život za svijet: Bog je promijenio smrt u život zahvaljujući Isusu. Mržnja se može promijeniti u prijateljstvo, rat u mir, osamljenost u zajedništvo, grijeh u milost.
Ako u svagdašnjici tvoja vjera potone,
Uskrs će biti novi početak.
Ako tvoja nada plašljivo šuti,
Uskrs probija sivu rezignaciju.
Ako tvoja ljubav više ne gori,
Uskrs užiže vatru nanovo.
Ako vjera, nada i ljubav u tebi se udome,
onda se tvoje srce neće skroz zamagliti,
Uskrs će ga objaviti kao svježi izvor.
Praznina koja se je iznenada stvorila
tako je velika da je samo Bog sam može ispuniti.
Ljubav ne malakše, ljubav ne očajava.
Ljubav sve može, svemu se nada, jača je od smrti.
Cijela Crkva se pouzdaje u ljubav.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS SVIMA!

Don Gašpar Dodić

Uskrs
Uskrs1

0
0
0
s2smodern