Pag na meniju

Na temelju poziva i Programa „Promocija zanimanja“ – PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM u 2019/2020. godini, Srednja škola Bartula Kašića iz Paga za projekt "Pag na meniju" dobila je od Ministarstva turizma sredstva u iznosu 48.746,25 Kn. Ukupno je odobreno 745.000,00 kuna za 20 pristiglih projekata.


Cilj Programa je poboljšanje kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru kroz promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala te podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu. Bespovratne potpore dodijeljene su projektima koji promoviraju novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti (razvoja), pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.)

Projekt „Pag na meniju“ temelji se na višegodišnjem projektu i manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ Srednje škole Bartula Kašića iz Paga. Cilj ovog projekta je promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga kojeg učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag provode od 2007. godine izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete „na terenu“, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika, a potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“, čije je 3. dopunjeno izdanje upravo u tisku.

"Namjera projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Ciljana skupina prilikom provedbe projekta su nam učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag (zanimanje kuhar i konobar) i Srednje škole Obrovac (zanimanje ekonomist) koji bi sudjelovali na projektu i time u praksi proširili svoje znanje iz nastavnih predmeta kuharstva, talijanskog i engleskog jezika, marketinga u turizmu i računalstva te stekli praktična znanja iz fotografije i grafičkog dizajna. Na taj način, također bi stekli dodatne vještine i tako pridonijeli ostvarenju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Projekt će se provoditi u suradnji s turističkim zajednicama Paga, Novalje, Kolana i Povljane, Udruženjima obrtnika Paga i Novalje te jedinicama lokalne samouprave na otoku Pagu. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšali bismo turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te je očuvali od zaborava. Proširili bismo znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuli njenu primjenu u lokalnim restoranima, a kod turista proširili autentičnost doživljaja destinacije i nakon povratka kući, budući da bi imali mogućnost kupnje i već tiskane knjižice recepata kao jedne vrste suvenira. Naime, Škola ima i varijantu knjižice autohtonih recepata tiskanu na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku (nastala u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, 2019.). Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko sezona u kontinuiranom rastu, smatramo da bismo na ovaj način značajno utjecali na promidžbu otoka Paga te izašli iz okvira ponude isključivo temeljene na moru i suncu. Također, kod lokalnih ugostitelja probudili bismo svijest o poboljšanju gastronomske ponude, prvenstveno koncentrirane na lokalnu, mediteransku prehranu. Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne gastro ponude. Ciljane skupine su nam učenici koji će imati izravnu stručnu korist od projekta, te turisti kao krajnji korisnici turističkih usluga na otoku Pagu." istaknula je Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića iz Paga.

Opći cilj projekta "Pag na meniju" je povećati kvalitetu vještina učenika koji će raditi u ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga (Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Posebni cilj projekta je poboljšati nedovoljnu prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Više informacija o odabranim projektima možete vidjeti u prilogu.

0
0
0
s2smodern