Trn

Na svečanom misnom slavlju na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 24. studenoga u zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu potpisana je svečana Povelja o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna našega Gospodina Isusa Krista između predstavnika Samostana benediktnki Sv. Margarite u Pagu i Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga Groba jeruzalemskoga.

Misno slavlje predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije kao delegat zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Povelju o suradnji na kraju mise potpisali su s. Bernardica Badurina, opatica paškog Benediktinskog samostana Sv. Margarite i Claude Grbeša, magistralni delegat Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Hrvatsku, o 700. obljetnici utemeljenja ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu. Za stolom na desno od glavnog oltara u prezbiteriju paške zborne crkve, pokraj stijega vatikanske zastave, potpisnici su za vrijeme potpisivanja dva primjerka Povelje, za paški samostan i hrvatsku Magistralnu delegaciju, bili u pratnji generala Jean Marie Fugerea, namjesnika Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Francusku. Prije njenog potpisivanja, tekst Povelje na čijoj se pergameni nalazi prizor paškog relikvijara Svetoga Trna, pročitao je za ambonom paški sin mr. don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM u Zadru. U Povelji se opisuje razlog tog čina – autentična relikvija, Sveti Trn iz trnove krune koja je bila na raspetom Isusu. Trnova kruna se nalazi u pariškoj katedrali Notre Dame i njeni su čuvari francuski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga. U Povelji se navodi da paške koludrice Sveti Trn u svom samostanu u Pagu brižno čuvaju šest stoljeća i to će činiti i ubuduće. Trn je 1435. g. donesen iz Svete Zemlje u paški benediktinski samostan sv. Margarite i od te godine relikvija je s velikom pobožnošću čašćena u Pagu. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. g. potvrdila je autentičnost Svetog Trna i odredila da ga se svake godine javno časti 4. svibnja. Na taj dan, procesija s relikvijom Svetog Trna bez prekida se održavala do 1946. g. kada su to onemogućile komunističke vlasti. Nakon 74 godine neodržavanja procesije sa Svetim Trnom u Pagu, javno čašćenje Svetoga Trna obnovljeno je 4. svibnja 2019. g. u prisutnosti hrvatskih vitezova Svetog groba jeruzalemskoga.
"Nastavljajući tradiciju svojih predšasnika u Viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog koji su i po cijenu života čuvali i branili Isusov grob, utječući se zagovoru svojega zaštitnika, Kristovog viteza bl. Alojzija Stepinca, potpisivanjem ove Povelje hrvatski vitezovi Svetoga groba odazivaju se pozivu paških benediktinki na suradnju, prihvaćajući obvezu da najmanje dvojica hrvatskih vitezova svake godine u svibnju, u ulozi počasnih čuvara, sudjeluju u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna, spominjući se tako na poseban način Muke Gospodina Isusa Krista, koji ju je radi spasenja svih ljudi podnio prije nego je bio položen u Sveti Grob, iz kojega je treći dan slavno uskrsnuo, otvarajući ljudima put u nebo. Paške benediktinke zajedno s hrvatskim vitezovima, uz nebesku pomoć sv. Jurja, zaštitnika grada i otoka Paga, u duhu suradnje zauzimat će se da se tradicija javnog čašćenja Svetoga Trna u Pagu očuva i trajno promiče u Hrvatskoj i u svijetu, istodobno djelujući na ostvarenju poslanja Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga, za dobrobit kršćanstva u Svetoj Zemlji, odakle je Sveti Trn i donesen u Pag“ pročitao je don Dario u tekstu svečane Povelje.

Preneseno sa internet stranice Zadarske nadbiskupije (autorica teksta i fotografija: Ines Grbić)

Cijeli tekst i fotografije možete pogledati ovdje

trn6
trn5
trn4
trn3
trn1
Trn

0
0
0
s2smodern