IMG 0638

Ne tako davno, prije svega dvije godine (2017.), Srednja škola Bartula Kašića iz Paga, osnovala je svoju učeničku zadrugu „Slani škoj“. Ime zadruge nametnulo se samo po sebi, s obzirom da je otok Pag poznat po jakoj paškoj buri i posolici koju ostavlja za sobom.


Učenička zadruga „Slani škoj“ osnovana je s ciljem da među učenicima potiče kreativnost, inovaciju, stvaralaštvo, poduzetništvo te iznad svega njegovanje kulturne baštine koju Pag ima u izobilju. S obzirom na svoj interes i afinitete, učenici su uključeni u rad zadruge kroz djelovanje četiriju sekcija: novinarske, čipkarske, kreativne i gastro sekcije. Radom u sekcijama, učenici iznose svoja mišljenja, usvajaju nove ideje te razvijaju stvaralaštvo, zajedništvo i suradničko učenje.
U svom kratkom vremenu postojanja, učenička zadruga „Slani škoj“ sudjelovala je na brojnim manifestacijama otoka Paga i Zadarske županije, te bila dijelom i humanitarnih akcija. Trud i rad zadrugara prepoznala je i Turistička zajednica grada Paga koja je od učeničke zadruge „Slani škoj“ naručila i izradu prigodnih poklona za sudionike Međunarodnog festivala čipke.
Potvrda svega navedenog uslijedila je 16. svibnja 2019. godine na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga Zadarske i Šibensko-kninske županije koja se održala u Rogoznici. Ocjenjivačko povjerenstvo nije uopće imalo lagan zadatak da između 20 učeničkih zadruga odabere najbolju. Prva od njih bila je upravo učenička zadruga „Slani škoj“ Srednje škole Bartula Kašića Pag koja je osvojila 49 od ukupno 50 bodova. Slijedom toga, zadruga je pozvana na 31. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se, od 8. do 11. listopada 2019. godine, održala u Vinkovcima. Među 103 učeničke zadruge koje je okupila državna smotra, bila je i učenička zadruga „Slani škoj“.
Tako je mlada i „mala“ zadruga u vrlo kratkom vremenu od svojeg osnutka postala „velika“ zadruga. Učenička zadruga ni u Vinkovcima nije ostala nezamijećena gdje je dobila velike pohvale za njegovanje i čuvanje kulturne baštine. Učenice zadrugarke i njihova voditeljica, kući su se vratile s priznanjem i zahvalnicom te brojnim pozitivnim pohvalama.
Učenička zadruga „Slani škoj“ nastavlja svoj rad s još više novih ideja, jer pokazani uspjesi i priznanja samo su još veći „vjetar u leđa“ i potvrda rada i truda mladih zadrugara.

IMG0666
IMG0643
IMG0642
IMG0638

0
0
0
s2smodern